Ermenistan’da yeni yıl

Ermenistan her yeni yılı olduğu gibi 2018’i de coşku, eğlence ve geniş yılbaşı sofraları ile karşıladı. Yılın en önemli dönemi olan yılbaşı ve Noel, Yerevan Cumhuriyet Meydanı’ndaki dev Noel ağacının ışıklarının yakılması ile 20 Aralık’ta başlamıştı. Kutlamalar Pagan Ermeni döneminde yeni yıl olarak kutlanan 13 Ocak’a kadar devam edecek.

Son 55 yılın “en sıcak kışı” olduğu belirtilen bu dönemde, Yerevanlılar yeni yılı uzun süreden beri ilk kez karsız karşıladılar. Şaşırtıcı yumuşak iklim Yerevanlılar için bir yeni yıl hediyesi olsa da kar topu oynama hayalini her gün erteleyen çocuklar için can sıkıcıydı. Kurutulmuş meyveler, çerezler, domuz butları, jambonları, Rus salataları, etli dolmaları ile donanmış geleneksel Doğu Ermenileri sofralarını kuranların yanısıra, son senelerde daha da yaygınlaştığı üzere yılbaşını otel programları ve şehir dışı turları ile kutlayanların sayısı da az değildi. Ermenistanlıların bir kısmı yeni yıl tatili için ülkeyi terk ederken, Amerika ve  Avrupa’nın yanı sıra İran, Lübnan ve Türkiye gibi ülkelerden gelen Ermeniler tatillerini Ermenistan’da geçirmeye devam ediyorlar. 

Sarkisyan: Gidenler geri gelmeli

2018’e girmeye dakikalar kala, her seneki gibi, bu sene de Ermenistan Devlet Televizyonu H1, cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın yeni yıl konuşmasını yayınladı. Diğer yıllara göre daha iddialı olan yeni yıl mesajında Sarkisyan, 2017’deki kazanımların 2018’de daha büyük ve güçlü bir vizyonla devam edeceğini belirtirken, Ermenistan-Artsakh(Karabağ)- Diaspora bağının her zamanki gibi devam edeceğini vurguladı. Sarkisyan parlamenter sisteme geçişte gösterilen başarı ve fikir birliği gibi konulara dikkat çekerken, 2018 yılında yaşanacak gelişmeler ışığında Ermenistan’dan uzaklaşan Ermenilerin, ülkedeki değişimi görüp gelmelerine yardımcı olunacağının altını çizdi.

Sarkisyan “2017 yılına veda etmeye dakikalar kala size teşekkür etmek istiyorum. Ermenistan’ın emekçisine, aydınına, askerine, ve işadamına, herkese, özverili çalışmaları, yurtseverlik duyguları ve sabırları için minnettarım” cümlesi ile başladığı mesajında “Halkımız ve ülkemiz geleceğine yönelik hepimizin sahip olduğu inanç, yeni yılda da bize güç versin” dileğinde bulundu.

2017 yılının Ermenistan için ciddi projelerin hayata geçirilme yılı olduğunu vurgulayan Sarkisyan “Geniş ölçekli değişikliklerin temposu düşmedi. En önemlisi, bunlar sizin emekleriniz ve daha büyük bir kararlılık ile ileri taşındı. Bu yıl sahip olduğumuz olumlu sonuçlar, ilk elde sizin kazanımlarınızdır. Ermenistan’da devlet ve toplum için daha birlikte yapacağımız çok şey var.” dedi.

Sarkisyan konuşmasında Karabağ vurgusu yapmayı da unutmadı. “Hayallerimiz büyük ve bunları gerçekleştirirken ana hedeflerimizden sapmayacağız. Artsakh’ın hak ve menfaatlerini duruşumuzdan ödün vermeden savunmaya devam edeceğiz. İktidarın çalışmaları her bir Ermenistan yurttaşı için hissedilir ve gözle görünür olmalı, hepimize güven telakki etmeli. Harika bir ülkemiz var ve bu ülkenin yurttaşı olmaktan gurur duymalıyız.” sözlerini parlamenter sisteme geçilmesi konusu ile sürdürdü. 

2018’de 100. yıl kutlanacak

2018 aynı zamanda Ermenistan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü. Ermenistan’da ilk cumhuriyet 1918 yılında kurulmuş, Taşnaksutyun Hükümeti tarafından yönetilmişti.  2018’de 100. yılın kutlanacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı, “Bu kutlamalar ile daha güçlü ve pekişmiş devlet ve toplumsal olma yolunda emin adımlar ile ilerlerken, ülkeden uzaklaşmış yakınlarımızı da geri kazanacağız. Onlar geri gelecekler, zira Ermenistan’da, vatanlarında çalışma ve kendilerini mesleki olarak gösterebilecekleri daha uygun ve büyük bir alanı görecekler. Çalışmamızın amacı çoktandır belli, yeni ufuk ve fırsatlar açmak, her bir Ermenistan yurttaşı için daha geniş bir saha yaratmaktır.” dedi.

Ermenistan’ın binlerce yıllık geçmişine ve genç bağımsız cumhuriyetin tarihine bir yıl daha eklendiği bu yılda da, Ermenistan-Artsakh-Diaspora birlikteliğinin yükseleceği hatırlatan Sarkisyan sözlerini “ 2018’de, sevgi, mutluluk, ihtimam ve karşılıklı anlayış ortamı her birimizin evinde hakim olsun. Yeni Yılınız ve Kutsal Noel’iniz kutlu olsun.ʺ dilekleri ile noktaladı.

ABD Elçisi: Dostluğumuz devam edecek

Yerevan’daki ABD elçisi Richard Mills ve elçilik çalışanları 25 yılın kazanımlarını özetledikleri yeni yıl tebrik mesajında ABD’nin en zorlu anlarda Ermenistan’a destek olduğunu vurguladılar. “Birleşik Devletler zorlu anlarda Ermenistan halkına destek olmuştur, eğitim alanında özel yatırımlar sağlanmış, istihdam yaratmaya ve güvenliğin iyileşmesine katkıda bulunulmuştur” denildi. 

Mesajda ayrıca son 25 yılda enerji ve sosyal alanlardaki reformlar, iş ortamının geliştirilmesi, bağımsız medya ve sivil toplumun katılımının teşviki için 1 milyar doları aşkın bir bütçe ayrıldığı belirtildi. “4 bini aşkın Ermeni’ye, ABD’de eğitim olanağı yarattık. 5 milyon dolar bütçe ile hastaneler, okullar, çocuk esirgeme kurumları onarıldı. 40’ı aşkın Barış Gönüllüsü Ermenistan’da yaşayıp çalıştı. Ticaret ve Yatırımlar Çerçeve Anlaşması imzalanması için çalışmalarda bulunuldu ve başarıya ulaşıldı.” diyen elçi Richar Mills, Ermenice olarak ʺSevgili Ermenistanlılar, 25 yıllık dostluğumuza dayanarak, birlikte gelecekte nereye ulaşacağımızı sabırsızlıkla bekliyorum. Yeni Yılınız kutlu olsunʺ dedi.

Büyük Britanya: 2017 ikili ilişkilerde başarı yılıydı

Büyük Britanya’nın Erivan Büyükelçisi Judith Farnworth da görüntülü bir yılbaşı mesajı yayınladı. Elçi kutlama mesajında ʺ2017 yılı sona ererken Birleşik Krallık ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin yoğun ve başarılı yılına değinmek gerekir. Ülkelerimiz ikili ilişkilerinin pekiştirilmesi ve derinleştirilmesi konularında birçok kazanıma imza atmışlardır. Birleşik Krallık-Ermenistan diplomatik ilişkilerinin 25. yıldönümünü kutlarken, eğitim, kültür ve ticaret konusundaki işbirliklerimiz artacaktır” derken mesajını Ermenice olarak “Biz, Ermeni ekip arkadaşlarımızla işbirliğini daha da geliştirmek yönünde birlikte çalışacağız. Hepinizin Yeni Yıl ve Kutsal Noel’ini kutlarım ʺ sözleri ile noktaladı.

Putin’den mesaj 

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Devlet Başkanı Srej Sarkisyan’a Noel ve yeni yıl dolayısıyla bir kutlama mesajı gönderdi. Mesajda, “Rus lider, Rusya ve Ermenistan arasındaki müttefik ilişkilerin, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), BDT ve diğer uluslararası oluşumlar çerçevesindeki partnerlik ilişkilerinin her iki ülke vatandaşlarının yararına, bölgesel güvenliğin ve istikrarın güçlenmesi adına ortak çabalarla ileride daha da geliştirilmesinin sağlanacağından emin olduğunu ifade etti” deniliyor. 

Kategoriler

Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında