KİTAP/ԳԻՐՔ ARALIK: 'Türklük Sözleşmesi' ve dışında kalanlar

Merhaba,

Bu sayımıza ‘Karanlık Yılbaşı Öyküleri’ ile başlıyoruz. 13 farklı yazarın kaleminden dökülen korku dolu öyküler, ışıltılı, kar beyazı yılbaşı kutlamalarının aksine okurları karanlığın derinliklerine davet ediyor. Nurgül Çelebi Özmen yazdı. 

Ayşegül Utku Günaydın ‘Kadınlık Daima Bir Muamma: Osmanlı Kadın Yazarların Romanlarında Modernleşme’ başlıklı kitabında, Osmanlı kadınının modernleşme, Osmanlı’daki ‘kadınlık’ algısının dönüşme serüvenine ve bu serüvenin kadın yazarlar edebiyatındaki temsil biçimlerine eğiliyor. Arif Tapan yazdı. 

Volker Kutscher’in ‘Islak Balık’ı genç bir komiserin ilk macerası. Şimdilik altıncı kitaba erişen Komiser Gereon Rath’ın en toy hâlinin anlatıldığı romanın alt başlığı da ‘Gereon Rath’ın İlk Vakası’. 28 Nisan 1929’da başlayan roman Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan, Versay Antlaşması’yla hezimete uğramış bir Almanya’yı anlatıyor. 2007’de yazılan bu ilk roman 2017’de Almanya’nın bugüne dek en pahalı prodüksiyonuyla ‘Babylon Berlin’ adında iki sezonluk bir dizi haline getirildi. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

Nobel ödüllü yazar Patrick White’ın ‘Arabadakiler’ isimli romanı Murat Belge’nin çevirisiyle yayınlandı. Kitapta yer alan dört ana karakterin hikâyesini herhangi bir arka plana bağlı kalmadan,  Kabala geleneğinden çarmıha geriliş mitine uzanan bir tema yelpazesi çerçevesinde de okuyabilirsiniz. Bürkem Cevher yazdı.

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr