Karanlığın fısıltısı

NURGÜL ÇELEBİ ÖZMEN

Türk yazınında Korku Edebiyatı, uzun yıllar boyunca gelişme zemini bulamamıştır. Bunun sebebi, elbette, bu alanda kaliteli kalemlere sahip olmayışımız değildir. İlk Türk romanlarına, masallarına ve halk hikâyelerine baktığımızda doğaüstü unsurların pek yer edinemediğini görmek mümkün. Zira o dönemde yazın dünyasında pozitivizm ve aydınlanmacı düşünce hâkimdi. Korku Edebiyatı’nın temel taşı olan doğaüstü unsurlarını ortadan kaldıran bu akım Korku türünde bir yazın geleneğinin oluşmasını engellemiştir. Ancak son yıllarda bu alandaki boşluğu doldurmak gayesinde olan pek çok yazar ve kitap, Türk Edebiyatı’nda Korku türünün gelişmesine katkı sağlamaktadır. FABİSAD (Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği) üyesi çoğu yazar da bu gaye ile etkinlikler yapmakta ve çeşitli katkılar sunmaktadır.

Bilhassa kollektif öyküler hazırlayarak okurlara farklı yazarların hayal dünyasını aralayan ve tek bir kitapta birçok yazarın kalemini aynı anda sunan çalışmalar oldukça doyurucu. Geçtiğimiz günlerde Bilgi Yayınevi etiketiyle çıkan ‘Karanlık Yılbaşı Öyküleri: Aralıktan Sızan Karanlık’ kitabı da bunlardan biri. Özlem Ertan, Mehmet Berk Yaltırık, Kubilayhan Yalçın, Demokan Atasoy, Gülbike Berkkam, Uğur Kılınç, Funda Özlem Şeran, Uğur Batı, Murat Baykan, Işın Beril Tetik, Alper Kaya, Orkide Ünsür ve Galip Dursun’un kaleminden dökülen korku dolu öyküleri bir arada sunan nitelikli bir çalışma. Odak noktası yılbaşı olan her bir öykü ışıltılı, kar beyazı yılbaşı kutlamalarının aksine okurları karanlığın derinliklerine davet ediyor. Korku ve gerilim ise kitabın sayfaları arasına gizlenmiş karanlık birer hediye olarak paketlere sarılmış vaziyette bekliyor. 

Ölüm ve ötesi…

Korku Edebiyatı’nın farklı isimlerini ve onların üsluplarını tek bir yerde sunan bu çalışmada, çok çeşitli bir yapı karşılıyor okura. Ölüm saçan zebanilerden, kan donduran cinayetlere, bu cinayetlerin baş aktörü seri katillere; batılı vampirlerden, hayaletlere ve Azraillere kadar birçok farklı unsuru barındıran öyküleri bir arada bulmak mümkün bu kitapta. Farklı lezzetlerdeki öykülerin ortak teması ise yılbaşı gecesinde yaşanan ölümler. Bir nevi hayatın gerçeği. Öyküler her ne kadar doğaüstü unsurlarla bezenmiş olsa da her birinin altında yatan bir gerçek ve derinlerine indiğimizdeyse yaşadığımız hayata karşı bir sorgulama mevcut. 

Dikkat çekici bulduğum bazı öykülerden biraz söz etmek gerekirse, bir kadın olarak bilhassa kadına karşı şiddet, koca cinayeti ve tecavüz konularının işlendiği öyküler oldukça manidar buldum. Bunlardan birinde Özgecan cinayeti geliyor hatıra. 

Ölüm misali usulca yağan karın gerçeği ifşa ettiği bir başka öyküdeyse Charles Dickens’ın anısı yaşatılıyor. Zebercet karakteriyle soğuk bir yılbaşı yolculuğuna çıkıyor ve bir ölünün kendi cenazesine şahit oluşunu izliyorsunuz. Bu sizi, bir kez daha kendinizi sorgulamaya teşvik ediyor.

Bir diğer öyküde Hans Christian Andersen’in yüreklerimizi parçalayan kibritçi kızı çıkıyor karşımıza. Ama bu defa farklı! Bir zamanlar yürekleri buz tutanların görmek istemediği kibritçi kız bu defa kendi elleri ve yürekleri de ısıtmak için değil vicdanları bir buz kütlesine hapsetmek için geri dönüyor. 

Roman lezzetindeki ‘Ölüsever’ isimli öykü de zekice hazırlanmış kurgusuyla tüyler ürpertiyor. Heyecanınızı doruklara taşırken biraz daha okumak istiyorsunuz.

Keza mistik öğretilerle bezenmiş bir başka öyküyü okurken bilinciniz aydınlanıyor. Kısacası bu öykülere sadece korku temalı öyküler olarak bakmak doğru değil. Zira her biri günümüzün karanlıklarına da temas ederek hayatı ve kötülüğü sorgulamamızı sağlayan niteliklerde öyküler. Ölümü ve ötesini işleyerek gerçeklerle yüzleştiren ve bunu yaparken de korkunun en saf halini gösteren öyküler. Bu açıdan ele alındığında tek bir kitapta onüç farklı hikâyeyi bir araya getiren bu çalışma, kitapseverler için doyurucu bir şölen sunuyor. Hem zihin açıyor hem de yılbaşının ışıltılı konseptiyle korku temasının karanlığını başarıyla buluşturuyor. Aralıktan ışığın sızmasını bekleyenleri ters köşeye yatırarak karanlığın büyümesine ve adrenalinin yükselmesine sebep oluyor.

Farklı türlerde korku ve gerilim okumayı sevenler için -sadece yılbaşında değil her zaman- keyifle okunabilecek onüç öykü, karanlığa açılan kapının ardında adrenalin vadediyor. ‘Karanlık Yılbaşı Öyküleri’ onüç yazarın korku dolu hayal dünyasını sizler için sayfalara döküyor.

Karanlık Yılbaşı Öyküleri

Özlem Ertan,
Mehmet Berk Yaltırık, Kubilayhan Yalçın, Demokan Atasoy,
Uğur Kılınç,
Funda Özlem Şeran, Uğur Batı,
Işın Beril Tetik,
Alper Kaya,
Orkide Ünsür,
Galip Dursun

Bilgi Yayınevi

276 sayfa.