Patrikhane'de gergin kutlama

Ermeni Kilisesi’nin 6 Ocak’ta kutladığı İsa Mesih’in Doğuş ve Beliriş Yortusu için aynı gün Kumkapı’daki Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenen ve çok sayıda vakıf yöneticisinin de katıldığı kabul töreninde Ortaköy Vakfı Başkanı İskender Şahingöz’ün son zamanlarda yapılan karşılıklı açıklamaların toplu zarar verdiğini söylemesinin ardından Gedikpaşa Vakfı Başkanı Harutyun Şanlı, Başepiskopos Ateşyan’ın kendisine karşı olanları ‘angirtler’ (terbiyesizler) olarak nitelemesine tepki gösterdi. Ateşyan’ın da yanıt vermesi üzerine toplantı gergin bir havada sona erdi.

MİRAN MANUKYAN
İŞHAN ERDİNÇ

Ermeni Kilisesi’nin İsa Mesih’in Doğuş ve Beliriş Yortusu (Surp Dzınunt) kutlandı. 6 Ocak Cumartesi günü Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’ndeki ayini Değabah Başepiskopos Karekin Bekçiyan’ın rahatsızlığından dolayı Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan yönetti. Kıdemli Peder Antreas Hagopyan’ın hazır bulunduğu ayinin ilahilerini Hovsep Kuyumcuyan yönetimindeki Kohtan Korosu seslendirdi. Ayine 15 Ocak’ta Azınlık Cemaat Vakıfları Temsilcilik görevini Prof. Dr. Toros Alcan’dan devralacak olan Moris Levi, Toros Alcan ve hayırsever Aret Ergan da katıldı. Maşalyan, ayinin sonunda verdiği vaazda halkın Dzınunt Yortusu’un kutlarken, İsa Mesih’in barışın sembolü olduğunu ve geride bıraktığımız yıl atılamayan adımların 2018’de atılacağını söyledi. 

Şirinoğlu’na berat

Ayinin ardından Patrikhane’de bayramlaşma törenine geçildi. Değabah Başepiskopos Karekin Bekçiyan’ın başkanlığında yapılan resepsiyona CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan, HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Ermenistan Daimi Temsilcisi Arsen Avagyan, kilise vakıflarının başkanları, yönetim kurulu üyeleri, hayırseverler, halk ve çok sayıda ruhani katıldı. Açılış konuşmasını yapan Bekçiyan, Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’na Suriye ve Irak’tan gelen Ermeni mültecilerle ilgili çalışmaları nedeniyle bir teşekkür beratı takdim etti.  

ZİBEÇ’in giderleri düştü

Konuşmasında, sosyal medya üzerinden ZİBEÇ ve huzurevine yöneltilen eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Şirinoğlu, ZİBEÇ’i yenilediklerini belirterek, eski Başkan Dikran Dülgeryan’ın istifasının ardından yönetim olarak devraldıkları ZİBEÇ’in giderlerini düşürdüklerini ve ZİBEÇ’te seramik atölyesi kurulduğunu, folklor ve müzik etkinlikleri yapıldığını, konuşma terapisi hizmeti verilmeye başladığını ve özel yatakhane açıldığını, sürekli olarak denetimlerin yapıldığını vurguladı. Şirinoğlu, huzurevinde bir kişinin aylık masrafının 1000 doları bulduğunu ve sadece gücü olanlardan, imkânları oranında yardım talep ettiklerini ifade etti.

Ruhani Kurul Başkanı Maşalyan da, mültecilerle ilgili çalışmalar yapan Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu ve komisyonun başında yer alan Hastane İkinci Başkanı Herman Baliyan’a teşekkür etti. İsa Mesih’in de hayatının ilk yıllarında bir mülteci olduğunu hatırlatan Maşalyan, İlk Çağ’da kiliselerin en önemli işlerinden birinin fakirlere yardım etmek olduğunu hatırlatarak, Patrikhane’nin bu geleneği taşıdığını ifade etti. Kilise’nin bu görevi başarıyla sürdürdüğünü söyleyen Maşalyan, Mülteci Momisyonu’nda yer alan Peder Dırtad Uzunyan ve Peder Şahen Ohanyan’a da teşekkür etti.

15 Şubat’ta komisyon toplantısı

Değabah Bekçiyan her yıl Dzınunt’da Patrikhane’nin bütçesinin açıklandığını, bu yıl ise 15 Şubat’ta düzenlenecek toplantıda açıklanacağını belirtti. Bekçiyan tüm vakıf yöneticilerinin davet edileceği toplantıda Mali Komisyon ve patriklik seçimiyle ilgili sürecin anlatılacağını söyledi. 

Şahingöz: “Rezil oluyoruz”

Resepsiyonda söz alan Ortaköy Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkanı İskender Şahingöz, son günlerde Başepiskopos Ateşyan ile Değabah Bekçiyan ve Patrikhane tarafından yapılan karşılıklı açıklamalara işaret ederek “Basında iki episkoposumuzun birbiriyle tartıştıklarına dair açıklamaları üzüntüyle okuyoruz. Bu şekilde atışmalardan cemaatimiz çok yara alıyor ve rezil oluyoruz. Kiliseye gelen insan sayısı azıldı ve bu siz din adamları yüzünden oluyor. Bu sorunu din adamlarının acilen çözmesi gerekiyor” dedi. Değabah Bekçiyan, Şahingöz’ün tepkisine şöyle cevap verdi: “Ermenistan’da benden habersiz olaylar oldu. Patrikhane’nin resmî internet sitesinden olay hakkında açıklama yapmamız gerekiyordu ve yaptık.” Bekçiyan vakıf yöneticilerinin de kendi aralarında mutabakat olmadığını hatırlattı ve okullar için düşünülen ancak hayata geçirilemeyen Ortak Havuz projesini gündeme getirdi. Bekçiyan   “Ortak havuz projesini siz neden kurmadınız? Bunun çözümünü siz bulacaksınız.”  diye konuştu.

Bekçiyan’ın bu çıkışı üzerine, bazı vakıf yöneticileri ortak havuz için başlangıçta bir mutabakat havası oluştuğunu ancak sonrasında bu projenin hayata geçirilemediğini söylediler.

Şanlı: “Ateşyan topluma ‘angirt’ dedi”

Toplantıda söz alan Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi Vakfı Başkanı ve VADİP Sekreteri Harutyun Şanlı, din adamlarının birbirinden şikâyetçi olmayıp birleştirici rol oynaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Değabahımızın bulunduğu yapıya sahip çıkılması ve saygı gösterilmesi gerekiyor. Artık önümüze beyaz sayfalar açıp geçmişi unutmalıyız. Din adamlarımız birleştiriciliklerini kullanarak toplumu bir araya getirsin. Birbirimize bağırıp çağıramayız, birbirimizi onursuzlukla suçlayamayız. Herkes onurludur; kimse bu toplumu ayaklar altına alamaz. Herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerek. Bizler patriklik makamı zedelenmesin diye sesimizi çıkarmıyor, saygısızlık etmiyoruz. Din adamları bize yönelik olarak bu dikkati göstermezlerse, kusura bakmasınlar, bizden hiçbir şey beklemesinler. Biz yöneticiler olarak din adamlarını örnek almalıyız.”

Şanlıi konuşmasının devamında Haziran ayında Ermenistan’ın Azadutyun kanalında verdiği bir röportajda Ermeni toplumundan bazı kişileri ‘angirt’ (terbiyesiz) olarak nitelendiren Başepiskopos Aram Ateşyan’ı sert bir dille eleştirdi. Bu eleştirilere Ateşyan’ın yüksek sesle karşılık vermesi ve Şanlı’yı toplumu bölmekle suçlaması üzerine toplantıda gergin bir hava oluştu. Tartışmanın ardından söz alan Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan seçim konusundaki belirsizlik aşılmadıkça tartışmaların artacağını belirtti.

Resepsiyon, kapanış duasının ardından sona erdi. 

Kategoriler

Toplum Kilise