Dağlık Karabağ seçimleri yapıldı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın tanımadığını açıkladığı ve Azerbaycan yönetiminin de diplomatik alanda yoğun tepki gösterdiği Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) Cumhurbaşkanlığı seçimleri dün (19 Temmuz Perşembe) yapıldı. Daha önceki seçimlerde oyların %85’ini alarak seçilen DKC Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan oyların % 66’sını alarak tekrar seçildi.

 

DKC Merkez Seçim Kurulu tarafından açıklanan bilgilere göre açılan toplam 273 sandıktan elde edilen sonuçlara göre Bako Sahakyan aldığı 47.085 oy (% 66.7) ile tekrar Cumhurbaşkanı seçildi.  Seçimlerde cumhurbaşkanlığı için yarışan diğer adaylar; DKC Millet Meclisi bağımsız milletvekili Vitali Mikhaili Balasanyan 22.966 (% 32.5), Ermenistan Devlet Tarım Üniversitesi Karabağ Fakültesi rektör yardımcısı Arkadi İvani Soghomonyan ise 594 oy (% 0.8) ile Bako Sahakyan’ı takip etti. Seçimlerde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nde kayıtlı toplam 98.199 seçmenden 72.833 kişi oy kullanırken bu rakam toplam seçmenlerin %73.38’ini oluşturdu.

Türkiye seçim sonuçlarını tanımadığını açıklamıştı

Seçimlerden önceki gün DKC Cumhurbaşkanlığı seçimlerini “sözde” olarak nitelendiren ve Türkiye tarafından sonucun tanınmadığını belirtilen Dışişleri’nin açıklamasına Ermenistan’dan yanıt geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Savarş Koçaryan konuya ilişkin yaptığı açıklamasında kendi ülkelerinde Ermeni Soykırımı’nın gerçekleştiğini inkâr eden Türkiye yönetiminin, Dağlık Karabağ yönetimine ve Ermenistan Cumhuriyetine üstelik BM Güvenlik Konseyi kararları ve AGİT ilkelerini çarpıtarak ders vermeye hakkının olmadığını kaydetti.

Koçaryan açıklamasında şunları kaydetti: ‘‘Türkiye benzeri dersler verme yönündeki yoğun arzusunu kendisine yöneltip işgal güçlerini Kıbrıs’ın kuzeyinden çıkarılmasına ilişkin tavsiyede bulunarak ve seçimler düzenlenmemesini tavsiye ederek tatmin edebilir.

Eğer, Türkiye gerçekten Azerbaycan'ın çıkarlarını düşünüyorsa, Azerbaycan'a demokratik seçimlerin nasıl yapıldığını göstermek için Dağlık Karabağ'ı örnek olarak göstermesi için şu anda önünde gerçek bir fırsat var.”

Kategoriler

Güncel Ermenistan