Taner Kılıç tahliye için 'bylock' raporunu bekliyor

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Taner Kılıç’ın telefonunda farklı uzmanlar tarafından yapılan incelemelerde de Bylock kullanıcısı olmadığı yönünde tespitler olmasına rağmen Mahkeme, Kılıç'ı tahliye etmiyor.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Taner Kılıç, 9 Haziran’da İzmir’de tutuklandı. Hakkında dava açıldı. Söz konusu dava, İstanbul’da hak savunucularının yargılandığı Büyükada davası olarak bilinen dava dosyasıyla birleştirildi. Kılıç hakkındaki en önemli iddialardan biri Bylock kullanmak. Kılıç yargılama boyunca Bylock kullanıcısı olmadığını söyledi. Kılıç’ın telefonunda farklı uzmanlar tarafından yapılan incelemelerde de Bylock kullanıcısı olmadığı yönünde tespitler var. Ancak Mahkeme, Kılıç’ı tahliye etmiyor. 

FETÖ/PDY’nin şifreli haberleşme aracı olan Bylock’u kullandığı iddiasıyla binlerce kişi tutuklandı, işinden oldu.  Yargıtay'ın Bylock'a ilişkin, ‘'kullanılması ve/veya kullanılmak üzere elektronik/mobil cihazlara yüklenmesi, suçun işlenmesine somut olayın koşullarına göre kuvvetli belirti'’ olduğuna dair kararı mevcut. Telefonda Bylock uygulaması bulunması tek başına tutukluk gerekçesi olabiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda ‘Bylock tuzağı’ haberleri basına yansıdı. Adli bilişim uzmanları Koray Peksayar ve Tuncay Beşikçi,  Bylock için tuzak programlar bulunduğunu ortaya çıkardı.  Buna göre Mor Beyin adlı bir şirketin hazırladığı uygulamaların kullanıcıları Bylock’a yönlendirdiği tespit edildi. İncelemelerin tamamlanmasının ardından birçok kişii için tahliye gündeme geldi. Tahliyeler başladı. Bylock tuzağının ortaya çıkmasının ardından Taner Kılıç’ın avukatları Adli Bilişim Uzmanı Koray Peksayar’dan yeniden rapor hazırlamasını istedi. Ön bulgular tuzak uygulamaların olduğu yönünde.

Yeni rapor 

Avukatlarının girişimiyle hazırlanan raporların tamamı, Kılıç’ın telefonuna Bylock kurulmadığı, kullanıcı olmadığı yönünde tespitler içeriyor. Ancak mahkeme bu raporları henüz dikkate almış değil. Yeni raporlar hazırlanıyor. Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Şubesinden gelecek olan tespit raporunu bekliyor.

Bylock tuzağının ortaya çıkmasının ardından Kılıç’ın avukatları, yeniden inceleme yapılması için harekete geçti. Kılıç’ın avukatı Murat Dinçer, yeni incelemelerle ilgili Agos’a şunları söyledi:  

“MİT’in hazırladığı bir liste var. MİT listesindeki kayıtlar sağlıklı değil. IP çakışmaları görülüyor.  Bir havuz üzerinden yönlendirme yapılmış. Aynı mekândan aynı modemle internete girilince aynı IP’yi vermiş. Yönlendirmeler yapılmış. Bu da kayıtların sağlıksız olduğunu gösteriyor. MİT’in hazırladığı listeler şüphelidir. Bizim elimizdeki raporlar adli bilirkişi listesinde olan kişilerin raporları. Kayıtların sağlıksız olduğuna dair beyanda bulunuyor.”

“Mor Beyin listelerinin ardından biz yeniden inceleme yapılmasını istedik. Bu konuyla ilgili yeni bir araştırma yapılıyor. Koray Peksayar’dan Bylock tuzağı olarak bilinen Mor Beyinle ilgili yeniden inceleme yapmasını istedik. Kılıç’la ilgili inceleme yapılırken henüz bu tespitler yoktu. Edindiğimiz ön bilgi,  Taner Bey’in ailesinde kıblepusulası denilen program kullananlar var. Bu program da Bylock yönlendirmesi yapan programlardan. Kendisi bu programı da kullanmadığını beyan ediyor ama ailesinden kullananlar var.”

“Daha önce alınan raporlar da var. Bylock kullanmadığı yönünde tespitler içeriyor. Koray Peksayar, adli bilişim uzmanı. Raporları önemli ve itibar ediliyor. Peksayar, Kılıç için mahkemeye gelerek tanıklık da yaptı. Bylock kullanmadığı, dava dosyasındaki verilerin çelişkili olduğunu söyledi. Mahkemenin Peksayar’a itibar etmesini de bekliyoruz. Biz bu raporun yanı sıra İngiltere’den de alanında uzman bir kuruluştan rapor aldık. Orada da aynı tespit söz konusu, Baylock hiç kurulmamış, kurulup kaldırılmamış, kullanılmamış. Şimdi Emniyet Siber Suçlar Bürosunun hazırlayacağı raporu bekliyoruz. İnceleme uzun sürdü ama yakın zamanda mahkemeye ulaşmasını bekliyoruz.  Bylock kullanmadığı yönünde bir tespitin olması durumunda Taner Kılıç’ın tahliyesi için mahkemeye başvuracağız”

Dinçer, MİT tarafından hazırlanan Bylock kayıtlarının da sağlıklı olmadığını ve son olarak iradeleri dışında Bylock’a yönlendirildiği saptanan yaklaşık 11 bin kişilik listenin genişleyeceğini düşünüyor. 



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.