Agos'ta bu hafta

AGOS’UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN 

E-GAZETEYE ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN 

GÜNCEL

*19 Ocak yaklaşıyor

*‘Demirtaş sonrası’ risklere gebe

HDP, 11 Şubat’ta 3. Olağan Büyük Kongresini gerçekleştirecek. Kongre öncesinde HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş aday olmayacağını açıkladı. Ayşen Uysal ve Vahap Coşkun, Demirtaş’sız HDP’nin karşı karşıya kaldığı riskleri değerlendirdi.

*Sahakyan Derneği’ne saldırı

Brüksel’deki Sahakyan Derneği 5 Ocak’ta geceyarısı silahlı bir saldırıya uğradı. Görgü tanıkları sokağın köşesinde bulunan derneğin iki cepheye bakan camlarına ve kapısına ikişer adet kurşun sıkan saldırganın saldırının ardından kaçtığını belirttiler.

*Mayakovski köyünde bir gün

Alin Ozinian Ermenistan’da adını ilk kez duyduğu Mayakovski köyünden hem  Ermeni hem Türk hem de Sovyet edebiyat tarihine dair ilginç izlenimlerle döndü. 2890 kişinin yaşadığı köy genelde tütüncülük, hayvancılık ve meyvecilik ile uğraşıyor.

*‘Demir Kilise’ yeniden

‘Demir Kilise’ olarak bilinen Bulgar Kilisesi Sveti Stefan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bulgaristan Başbakanı Borisov’un da katıldığı bir törenle açıldı. Törende kilisenin mimarı Hovsep Aznavur’dan ise hiç kimse söz etmedi.

*Ermeni hâkkâklar ve Osmanlı tipografi tarihi

Hrant Dink Vakfı’nın seyahat fonu kapsamında Yerevan’a giden tasarımcı Onur Yazıcıgil, TUMO’daki gençlere ilüstrasyon dersi verdi. Yerevan El Yazmaları Kütüphanesi’nde  akademik araştırmalarını yoğunlaştıran Yazicıgil’le Yerevan deneyimini konuştuk.

*‘Kıbrıs’ta seçimden yeni bir seçim çıktı’

TOPLUM

*Patrikhane’de gergin kutlama

Patriklik seçiminde yaşanan tıkanıklık Türkiye Ermeni toplumunu her düzeyde etkiliyor. Ermeni Kilisesi’nin 6 Ocak’ta kutladığı İsa Mesih’in Doğuş ve Beliriş Yortusu için  aynı gün Kumkapı’daki Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenen ve çok sayıda vakıf yöneticisinin de katıldığı kabul törenine Başepiskopos Ateşyan ve Patrikhane cephesinden yapılan karşılıklı açıklamalar damga vurdu.

*Getronagan’da madağ zamanı

Okullar yararına kurulacak sevgi sofralarında sıra Getronagan Lisesi’ne geldi. 14 Ocak’ta Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde yapılacak sevgi sofrası öncesinde Getronagan Vakfı Başkanı Harutyun Ebeoğlu, “Bu yılki bütçe açığı 1.5 milyon TL” dedi.

*‘Madde bağımlılığı irade zayıflığından kaynaklanmaz’

Madde bağımlılığını Psikiyatri Uzmanı Dr. Belinda Maşalı’yla konuştuk. Maşalı, “Madde bağımlılığı herkeste oluşabilir. Bağımlılık irade zayıflığından kaynaklanmaz. ‘Arada bir madde kullanmak bana zarar vermez’ gibi düşüncelerin gerçekte hiçbir anlamı yoktur” diyor.

ORTA SAYFA 

*‘Lübnan’da iç savaşta okulu korumak daha kolaydı’

Beyrut Haygazyan Üniversitesi’nden Dr. Antranik Dakesyan, Lübnan’da Ermenilerin durumunu anlattı. Dakesyan, “İç savaşta okulu korumak daha kolaydı. Şimdi öğrenci sayısı azalan okullar için yeni çözümler düşünmek zorundayız” diyor.

KÜLTÜR SANAT 

*Kars’tan Gümrü’ye mutfak kardeşliği

Kars mutfağı ile Gümrü mutfağı arasındaki benzerliklere odaklanan ‘Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik’ projesi kapsamında, belgesel filmin ardından bir de kitap yayımlandı.

ARKA SAYFA 

*Midyatlı Şemso’nun ve babasının hikâyesi

Midyatlı Şemso Altaş Hadodo kısa süre önce 87 yaşında Almanya Wanne-Eickel’de hayata veda etti. Araştırmacı yazar Kemal Yalçın’ın bundan dokuz yıl önce Hadodo ile Eanne-Eickel’deki evinde yaptığı görüşmeyi özetleyerek sunuyoruz.

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta