Sosyal medya paylaşımlarına altı kentte gözaltı

Ankara, İzmir, Muğla, Denizli, Manisa ve Kayseri’de, Afrin operasyonuyla ilgili sosyal medya paylaşımı yaptığı iddia edilen ve aralarında siyasetçiler, sanatçılar, hak savunucuları ve gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişi ev baskınlarıyla gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya hesapları üzerinden “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”, “silahlı terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ ile ilgili propaganda yapıp, provakatif eylem çağrısında bulunmak” suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında, İstihbarat, Terörle Mücadele ve Bilişim Suçları Müdürlüğü ekipleri, sosyal medyada yapılan paylaşımları inceledi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Yöneticisi ve Cezaevleri Komisyonu üyesi Nuray Çevirmen ile İHD MYK Üyesi Adnan Vural evlerine düzenlenen baskının ardından gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, evine baskın düzenlenen Halkların Demokratik Partisi (HDP) PM üyesi Kemal Bülbül, HDP Ankara İl Yöneticisi Osman Konukçu ev aramalarının ardından gözaltına alındı. HDP Ankara İl Yöneticisi Zeyno Bayramoğlu ile kız kardeşi HDP Çankaya ilçe yöneticisi Aslı Bayramoğlu’nun ayrı ayrı evlerine baskın düzenlendi.

Mezopotamya Ajansı muhabiri Hayri Demir,  Artı Tv Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş ve yönetmen Fatin Kanat’ın da evlerine baskın düzenleyen polis Demir, Hürtaş ve Kanat’ı gözaltına aldı. 

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, İstihbarat ve Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri kentte operasyon düzenledi.

Menemen, Torbalı, Bayındır ve Çeşme ilçeleri ile Denizli ve Manisa'da “sosyal medya üzerinden bölücü terör örgütü PKK ve PYD propagandası yapmak” ve “halkı sokaklara yönlendirici açıklamalarda bulunmak” suçlamalarıyla 17 kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlar arasında HDP İzmir İl Başkanı Çerkez Aydemir de var.

Afrin operasyonuyla ilgili “toplu ulaşım araçlarında propaganda yapmakla” suçlanan altı kişi de gözaltına alındı.

Gözaltına alınan toplam 23 kişi İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

Kayseri’de, Afrin operasyonuna sosyal medya üzerinden tepki gösteren emekli öğretmen A.U.O. gözaltına alındı.

A.U.O. “ülkemizi uluslararası alanda zayıf düşürmek ve ülke içerisinde iç karışıklık çıkarmak çabasıyla PKK/KCK- PYD/YPG terör örgütü üst yönetimi talimatları doğrultusunda sosyal medya hesapları üzerinden yalan yanlış örgüt propagandasını içeren paylaşımlar yaparak, örgüte müzahir kitleleri kışkırtarak ülkede iç karışıklık meydana getirmek” ile suçlandı.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde de sosyal medyayla ilgili düzenlenen operasyonda HDP Muğla İl Eş Başkanı Fatoş A. ile M.P. gözaltına alındı. Z.H. adlı bir şüpheli hakkında ise gözaltı kararı bulunuyor.

Ankara Valiliği’nden yine eylem yasağı

Ankara’da Afrin operasyonu boyunca, “açık ve kapalı yer toplantıları, basın açıklamaları, açlık grevi, oturma eylemi, konser, şenlik, şölen ve benzeri eylem ve etkinlikler” Valilik iznine bağlandı. 

Ankara Valiliği, Afrin operasyonunu protesto için kentte yapılacak eylemler sırasında bombalı saldırı olabileceği istihbaratı bulunduğunu açıkladı ve harekat sona erene kadar kentte izin alınmadan eylem yapılamayacağını duyurdu.



Yazar Hakkında