Ursula K. Le Guin hayatını kaybetti

Yerdeniz serisi, Mülksüzler, Karanlığın Sol Eli gibi bilimkurgu klasiklerini edebiyata kazandırmış feminist yazar Ursula K. Le Guin 88 yaşında hayatını kaybetti.

Hugo, Nebula, Locus gibi prestijli edebiyat ödüllerini birden fazla kez kazanan Le Guin'in, ABD'nin Oregon eyaletindeki evinde hayatını kaybettiği açıklandı.

Oğlu Theo Downes-Le Guin, 88 yaşındaki Le Guin’in sağlığının birkaç aydır kötü olduğunu açıkladı.

Kitapları 40 dile çevrilen Le Guin, fantastik kurguya feminist duyarlılığı kazandırmıştı. Kitaplarında okuyucuyu cinsiyet akışkanlığı, iktidarın reddi, stereotipleri yıkan ana karakterlerin olduğu dünyalara götürüyordu.

1929’da Berkely, Kaliforniya’da doğdu. Babası antropolog Alfred Kroeber, annesi ise yazar Theodora Kroeber’di. Ebeveynleri tarafından üç oğlan kardeşi ile beraber kültürel çeşitlilik fikrinin hakim olduğu bir ev ortamında büyüdü.Le Guin çocukluğunu anlatırken, ağabeyleri Clifton, Theodore ve Karl Kroeber gibi kendisinin de anne ve babası tarafından her zaman okumaya, sorgulamaya ve tartışmaya teşvik edildiğini söylüyordu. 

Mitoloji ve bilimkurguya büyük bir ilgi duyan Le Guin, ilk kısa hikayesini 9 yaşındayken yazmış, 11 yaşına geldiğindeyse ilk bilimkurgu hikâyesini basılması için 'İnanılmaz Bilimkurgu' dergisine göndermişti.Ancak Le Guin, sayıları yıllar geçtikçe artacak olan ret mektuplarının ilkini henüz 11 yaşında bir çocukken alacaktı.

Le Guin ilk ret mektubuna rağmen yazmayı bırakmadı ama 10 yıl boyunca kaleme aldığı hikâyeleri ve şiirleri hiçbir yere basılması için göndermedi.

1950'li yılların başlarından 1961'e kadar Le Guin bir yandan eğitimine devam ederken bir yandan da romanlar yazmaya başladı. Yazdığı beş kitabı yayın evlerine gönderen Le Guin'in tüm başvuruları reddedildi.

Le Guin, 1962'de Yerdeniz serisinin ilk parçası olan kısa hikâyesini yayınladı, ardından da yazarın ilk büyük başarısı geldi: Rocannon'un Dünyası 1966'da yayınlandı.

Hugo, Nebula, Locus ve Dünya Fantezi ödüllerinin hepsini en az iki kere olmak üzere kazandı.

2000’de ABD edebiyatına katkıları nedeniyle, ABD Kongre Kütüphanesi’nce “Yazarlar ve Sanatçılar” kategorisinde “Yaşayan Efsane” seçildi.

2002’de PEN Malamud Ödülüne layık görüldü.

2014’te edebiyata verdiği katkılardan dolayı Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’yle lâyık görüldü. Başta Neil Gaiman, Iain Banks ve Salman Rushdie olmak üzere pek çok yazarı etkiledi.

En çok bilinen serisi Yerdeniz Öyküleri, 2006 yılında Goro Miyazaki tarafından animeye uyarlandı.

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat