Ermenistan ve Fransa diyalog tazeledi

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Fransa’da Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

İki cumhurbaşkanı Fransız-Ermeni dostluk ilişkilerine ek olarak, AB-Ermenistan ilişkilerinin geleceği hakkında görüştüler, halihazırdaki işbirliklerine ek olarak çok taraflı yeni çerçeve anlaşmaları üzerinde durdular. Her iki taraf ekonomik ilişkiler ve siyasi diyalogu şimdiki düzeyden daha yüksek seviyeye ulaştırmak için farklı yollar uygulanmasının önemini vurguladılar.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Macron, Fransa’nın her zaman Ermenistan’ın yanında olacağı dile getirdi. Macron, “Bağımsızlığın ilanından sonra, bulunduğunuz Batı ve Doğu kavşağında istikrarlı ve demokratik bir ülke kurmak için geçtiğiniz yolu takip ediyorum. Geleceğinizi inşa etmek için tarih boyunca yaptığınız gibi yine mücadele vermeniz gerekiyor” dedi.

Fransa Ermeni toplumunun, Ermeni Soykırımı’nın tanınması için verdiği mücadeleyi gördüğünü ve bizzat desteklediğini dile getiren Macron, Dağlık Karabağ çatışması konusuna da değindi. Fransa Cumhurbaşkanı, bölgedeki halkların çıkarlarına yönelik uzun vadeli bir çözüme gidilmesinin sadece müzakere yoluyla elde edileceği görüşünü dile getirdi. 

Macron, “Tüm tarafların cesur, karşılıklı taviz verdikleri ve somut adımlar gerektiren bir çözüm aranmalı. Sürece uzak olunduğunu ve bölgedeki durumun da istikrarsız olduğunu çok iyi anlıyoruz, dolayısıyla bu diyalogun yeniden başlatılması ve somut ilerlemenin sağlaması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz” dedi. 

Macron Ermenistan’a gidiyor

Sarkisyan’ın ziyareti sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ayrıca 2018 Ekim ayında Yerevan’da düzenlenecek Frankofon Örgütü zirvesine katılmak üzere Ermenistan'ı ziyaret edeceğini de açıkladı.  Macron, zirvenin Ermenistan’da yapılmasının bölgede Fransızcayı yaymak isteyen Fransa için çok büyük önem taşıdığını vurguladı. Macron, 2018 yılının Ermenistan için önemli bir yıl olacağına dikkat çekti ve 2018 Mayıs ayında İlk Ermenistan Cumhuriyeti’nin (1918)  kuruluşunun 100. yıldönümünün kutlanacağını hatırlatıp, etkinliklere Fransa Dışişleri Bakanı’nın da katılacağını bildirdi.

Etiketler

Fransa Ermenistan


Yazar Hakkında