TTB'ye baskın, doktorlar gözaltında

“Savaş bir halk sağlığı sorunudur” başlıklı açıklamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen, ardından dün haklarında savcılık tarafından soruşturma başlatılan Türk Tabipler Birliği (TTB) üyesi 11 doktor hakkında gözaltı kararı çıkartıldı; TTB’ye polis operasyonu düzenlendi.

"Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" başlıklı bildiri yayınlayan Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) bu sabah operasyon düzenlendi. 

TTB Merkez Konseyi'nden sekiz kentteki 11 doktor hakkında arama ve gözaltı kararı çıkarılırken, doktorların hastanelerdeki odalarıyla birliğin merkez konseyi binasına polis baskını düzenlendi.

TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve doktorlar Sezai Berber, Sinan Adıyaman, Selma Güngör, Şeyhmus Gökalp, Hande Arpat, Ayfer Horasan, Taner Gören, Funda Obuz, Yaşar Ulutaş ve Nazım Yılmaz hakkında gözaltı kararı var.

Genel Başkan Prof. Dr. Raşit Tükel'in Ankara'da gözaltına alındığı öğrenildi. İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir'de gözaltı işlemlerinin yapıldığı belirtiliyor.

Doktorların hastanedeki odalarında da arama yapıldı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada ''Başsavcılığımızca Türk Tabibleri Birliği yetkilileri hakkında 3713 sayılı Kanun uyarınca yapılmakta olan soruşturma kapsamında 11 yönetici hakkında gözaltı kararı verilmiş olup  Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi görevlilerince yasal işlemler bu sabah itibarıyla başlatılmıştır'' denildi.  

TTB Merkez Konseyi üyelerinden, Eskişehir Tabipler Odası eski Başkanı Dr. Bülent Nazım Yılmaz da gözaltına alındı. 

Dr. Yılmaz, bu sabah Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şubesi ekipleri tarafından Eskişehir'deki evinde gözaltına alındı. Kentte pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Yılmaz, evinde yapılan aramanın ardından TEM Şubesi'ne getirildi. Buradaki işlemlerinin ardından Ankara'ya götürülecek.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, operasyonla ilgili Twitter’dan şunları yazdı: “Bu sabah TTB MK Üyelerinin evlerine baskın yapıldı. Ölümü yani savaşı eleştirdik diye. Yaşamı savunmak kadar onurlu ve gururlu bir şey olabilir mi? TTB olarak yaşamı savunmamızdan daha doğal ve zorunlu bir şey olabilir mi? Hani siz insanı yaradandan ötürü seviyordunuz? Bu mu sevginiz?”

Diyarbakır'da bulunan Gökalp'in de evine baskın düzenlendi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Sağlık ve Sosyal Hizmet çalışanları Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel ve SES eş başkanları ile Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) milletvekilleri Selin Sayek Böke, Şenal Sarıhan, Ali Şeker, Orhan Sarıbal ve Niyazi Nefi Kara, aramanın sürdüğü TTB merkez binası önünde bekleyişini sürdürüyor. 

Ne olmuştu?

TTB’nin Afrin harekatına Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" başlıklı bildiri yayınlamasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 26 Ocak Cuma günü, “Bu beyefendiler, bugüne kadar hiçbir zaman yerli ve milli olmadılar” dedi ve “terörist seviciler” ifadesini kullandı. 

Erdoğan’ın “terörist seviciler” dediği TTB, 7 maddelik bir açıklama yayımladı, “TTB Merkez Konseyi bu süreçte bir hekim birliği tutumu ve sorumluluğuyla görüşlerini ifade etmiştir” dedi.

28 Ocak Pazar günü de İçişleri Bakanlığı, TTB Merkez Konseyi üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.

Dün (29 Ocak) de İçişleri Bakanlığı'nın suç duyurusu sonrası soruşturma başlatıldı.

TTB'nin açıklaması

Biz hekimler uyarıyoruz:

Savaş, doğada ve insanda tahribat yapan, toplumsal yaşamı tehdit eden, insan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur.

Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir.

Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz.

Savaşla baş etmenin yolu, adil, demokratik, eşitlikçi, özgür ve barışçıl bir yaşam kurmak ve bunu sürekli kılmaktır.

Savaşa hayır, barış hemen şimdi!

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında