Macron’dan 1915 mesajları

Fransa Ermeni Örgütleri Eşgüdüm Konseyi (CCAF) 'nin Salı günü Paris’te her yıl geleneksel olarak verilen verilen akşam yemeğine Fransa Cumhurbaşkanı Macron da onur konuğu olarak katıldı.

André Manoukian tarafından organize edilen yemeğe aralarında Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Ile-de-France Bölge Başkanı Valérie Pécresse, Patrick Devedjian, Lyon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Georges Képénékian ile HDP’li milletvekili Garo Paylan'ın da bulunduğu 500 davetli katıldı. 

Macron konuşmasında 1915’te ölenleri hatırlamaya devam edeceklerini söyledi ve şöyle konuştu: "20. yüzyılın ilk soykırımında 24 Nisan 1915’te İstanbul’da yüzlerce Ermeni entelektüel öldürüldü. Biz burayı terk etmek isteyen erkekleri, kadınları ve çocuklar ile şu an onların hayatta olan yakınlarını hatırlamaya devem edeceğiz. Biz Fransa olarak İngiltere ve Rusya gibi bazı ülkelerin yanı sıra bunu bir soykırım olarak tanımlamamış olsak da bunun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledik ve ülkemizin kapılarını onlara açık tuttuk. Fransa’ya yerleşmiş olan birçok Ermeni İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlara karşı Fransa’nın yanında mücadele etti ve biz bunun bizim için ifade ettiği anlamı çok iyi biliyoruz." 

Karabağ yanıtı 

CCAF Eşbaşkanları Ara Toranian ve Mourad Papazian, Emmanuel Macron'dan Ermeniler dahil olmak üzere azınlıkları tehdit etmekle suçlanan Türkiye'yi kınamalarını ve ayrıca nüfusun yoğun olduğu bir bölge olan Dağlık Karabağ'ı ziyaret etmesini istedi. Macron şu yanıtı verdi: 

"Söylediklerinizi önemsiyorum fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arzulanan düzenli bir diyalog kurdum. Kendisiyle medyaya yansımayan konuşmalarımız oldu. Ona ne olduğunu anlattım ve gazetecileri serbest bıraktırarak sonuç aldık. Birçoğu bu diyaloğun geçerliliğinden şüpheli olsa da Fransa’nın mesajını boşa çıkartacak söylemlerden uzak durmalıyız. Özellikle terörizm ve göçmen sorunu gibi konularda bazen aynı değerleri paylaşmadığınız müttefiklere dahi ihtiyacınız vardır." 

Macron, Fransa’nın Karabağ sorununun çözümü için çaba göstermeye devam edeceğini de belirtti ve ''Umarım bir gün size dönüp, Karabağ ihtilafını  çözdüğümüzü söylerim'' dedi.  

HDP açıklaması

HDP’den yapılan açıklamaya göre yemek sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Garo Paylan, sivil kayıpların her geçen gün arttığı belirterek Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısına ilişkin duyarlılık çağrısında bulundu.

Aynı etkinlikte Paylan’a demokrasi ve insan hakları mücadelesindeki çabaları nedeniyle Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo tarafından şehrin en önemli nişanı olan ‘La médaille Grand Vermeil’ takdim edildi.



Yazar Hakkında