Dink cinayeti davasında BTK’dan Mahkeme’ye bilgi yok

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, (BTK) Dink cinayeti davasında yargılamayı yapan Mahkeme’ye Hrant Dink’le ilgili bilgileri göndermedi.

Dink cinayeti davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama kapsamında Hrant Dink’le ilgili bilgi toplamaya devam ediyor. Hrant Dink’in öldürülmesiyle sonuçlanan süreçte, Dink’in izlenip izlenmediği,  Emniyet ve bazı kurumlarında Dink hakkında ne gibi bilgilerin bulunup bulunmadığını araştırıyor. Dava başlamadan yapılan soruşturma sırasında Hrant Dink’in yıllarca Emniyet İstihbarat Kurumları tarafından izlendiği, Agos Gazetesi’nin de takip altında olduğu ortaya çıkmıştı. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink hakkında bilgi ve belge toplamak için BTK’ya da yazı yazdı. 11 Aralık 2107’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan, Hrant Dink’in adına kayıtlı cep telefonu, Agos Gazetesi ve Beyaz Adam Kitabevi’nin kullandığı telefonlarla ilgili herhangi bir dinleme kararının olup olmadığını, dinleme yapıldıysa, dineme kararının hangi kurum tarafından hangi tarihte alındığının kendilerine bildirilmesini istedi.

Ancak BTK mahkemenin istediği bilgileri göndermedi. BTK, istenilen bilgilerin Mahkeme’nin yaptığı yargılama dosyasının kapsamında olmadığını iddia etti.

Cevap yazısı  

BTK’nın Mahkeme’ye gönderdiği cevap yazısında şu ifadeler yer aldı:

“Belirtilen mevzuat hükümleri gereğince Başkanlık’ta gerçekleştirilen işlemler mevzuata uygun bir soruşturma ve kovuşturma kapsamında Hakim veya Cumhuriyet Savcısı tarafından gönderilen kararlar çerçevesinde yapılmakta olup, Hakim ve Cumhuriyet Savcısı’nın kararları çerçevesinde gerçekleştirilen işlemler ilgili ceza soruşturması kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle ilgili Mahkeme veya Cumhuriyet Başsavcılıklarına sadece kendi dosyaları kapsamında bilgilendirme yapılabileceği, kendine ait olmayan bir dosya kapsamında yahut herhangi bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında olmayan kişi veya numara hakkında bilgilendirme yapılamayacağı değerlendirilmektedir.”

BTK bu cevap yazısına istinaden Hrant Dink’le ilgili bilgileri Mahkeme’ye göndermedi. Dink ailesi avukatları, istenilen bilgi ve belgelerin yargılamanın konusu olduğu gerekçesiyle Mahkeme’den BTK’ya yeniden yazı yazılarak istenilen bilgilerin gönderilmesini talep edecek.

 

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.