Sivillerden seçim çağrısı

stanbul Valiliği’nin 5 Şubat’ta Patrikhane’ye gönderdiği ve devletin Aram Ateşyan’ı Patrik Genel Vekili olarak tanıdığını, Patrik Mutafyan hayatta olduğu gerekçesiyle Patrik seçimi için gerekli şartların oluşmadığını öne süren belgenin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul Valisi Vasip Şahin Ermeni toplumunun vakıf yöneticileri ve hukukçular ile Çırağan Sarayı’nda biraraya geldi.

Toplantıya Bakan Soylu ve Vali Şahin’in yanısıra İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, İstanbul İl Jandarma Komutanı ve İstanbul İl İdaresi Genel Müdürü de katıldı. Toplantıda ayrıca Valilik ve Bakanlık memurları da hazır bulundu.  Ermeni toplumundan VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu, Karagözyan Vakfı başkanı Dikran Gülmezgil, hayırsever Aret Ergan, hayırsever Hayk Aslanyan, Melkon Karaköse, Cezo Taş, Feriköy Vakfı Başkanı Manuk Öğer, Bakırköy Vakfı Başkanı Mesut Özdemir, Yeşilköy Vakfı başkanı Habip Özfuruncu, Kumkapı Kilisesi  Vakfı Başkanı Hrant Moskofyan, Narlıkapı Vakfı Başkanı Vazken Vartanoğlu, hayırsever İrma Polat, Samatya Vakfı Başkanı Yesai Demir, Gedikpaşa Vakfı Başkanı Harutyun Şanlı, Diana Kamparosyan, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Vasken Barın ve avukat Sebuh Aslangil toplantıda hazır bulundu. 

Edinilen bilgilere göre toplantının açılış konuşmasını yapan İçişleri Bakanı Soylu Türkiye’nin içinde bulunduğu iç ve dış şartlardan bahsetti, demokrasinin ne kadar gerekli olduğunu vurguladı ve “Sizi dinliyorum” dedi.
İlk sözü alan Bedros Şirinoğlu “Devletimiz çözüm yolunda bir adım attı. Çok teşekkür ederiz” dedi. Ardından söz alan avukat Sebuh Aslangil Soylu’ya hitaben “Demokrasiye vurgu yaptığınız için çok teşekkür ederim” dedikten sonra Patrikhane’ye gönderilen mektuba değindi. Edinilen bilgilere göre Aslangil bir hukukçu olarak bugüne kadar yazılan belgeler içinde gördüğü en savruk metin olduğunu ve mektubun çalakalem yazıldığını söyledi, bunun üzücü olduğunu belirtti.  Aslangil Ateşyan’ın Ruhaniler Genel Meclisi tarafından Patrik Genel Vekilliği görevine seçildiğini ancak aynı Meclis’in Ateşyan’ın görevine son verdiğini hatırlattı. Yine Ruhaniler Genel Meclisi’nce Patrik Mutafyan’ın emekli edildiğini ve Değabah seçimine gidildiğini hatırlatan Aslangil kilise hukuku gereğince Patrik Genel Vekili’nin artık görevde olmadığını söyledi. Aslangil bütün adımların kilise hukukuna göre atıldığını ifade etti. Aslangil bu son mektupla Ruhani Meclis tarafından görevden alınan bir kişinin tekrar Meclis’e dayatıldığını söyledi. Aslangil ayrıca Valiliğin gönderdiği yazıda Patrik Kaymakamı için “sözde” ifadesinin kullanıldığını, seçilmiş bir kişiye sözde denmesinin uygun olmadığını ifade etti. 

Aslangil’in ardından Melkon  Karaköse, Harutyun Şanlı,  Yesai Demir, Vazken Barın, Mesut Özdemir, Aret Ergan söz aldılar. Edinilen bilgilere göre toplantıda vakıf başkanlarının büyük bir kısmı “Seçim bir an önce olmalı” mesajı verdiler, yine edinilen bilgilere göre kimi vakıf başkanları da Ateşyan ile yola devam etmenin güçlüklerinden bahsettiler.

Tekrar buluşma hazırlığı

Konuşmaların ardından söz alan İçişleri Bakanı Soylu mektubun savruk olduğu yönündeki eleştirilere cevap vererek devletin yarattığı bir hukuk olduğunu ve bu hukuk çerçevesinde hareket edildiğini, bu hukuka sahip çıkılacağını söyledi.  Soylu devletin Patrik Genel Vekili’ne sahip çıkma yükümlülüğü olduğunu da ifade etti. Edinilen bilgilere göre “Sıkıntılarınızın farkındayım, bunları gözönünde bulunduracağım” diyen Bakan Soylu konuşulanlar ışığında Başbakan Yıldırım ve  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşeceğini söyledi ve “Yaklaşık 1 ay sonra tekrar biraraya gelmeliyiz “ifadesini kullandı. 


Kategoriler

Güncel