KİTAP/ԳԻՐՔ OCAK: Faşizmin gölgesinde aşk ve dostluk

Merhaba,

Yılın ilk sayısına Rusya’da son dönemde oldukça sevilen yazarlardan biri olan Boris Akunin’in Erast Fandorin polisiye serisinin Türkçedeki ilk kitabı ‘Azazel’ ile başlıyoruz. Roman gerek polisiye kurgusu, gerekse 1800’lerin Rusya’sını başarıyla yansıtması ile dikkati çekiyor. Bürkem Cevher yazdı.  

Fatma Fahrünnisa’nın ‘Hanımlara Mahsus Gazete’de Kasım 1896’dan Haziran 1897’ye kadar tefrika edilen romanı ‘Dilharap’ (Dilharâb) ilk kez Latin harflerine aktarıldı ve günümüz Türkçesi çevirisi ile yayımlandı. Arif Tapan yazdı. 

İskandinav edebiyatının son zamanlarda çıkarmış olduğu genç ama bir o kadar güçlü kalemlerinden Danimarkalı Bjørn Rasmussen’in ‘Ten Organları Sarıp Sarmalayan Elastik Bir Kılıftır’ adlı eseri, bir ilk roman olmasına rağmen iki ödül birden kazandı. Son dönemde Danimarka edebiyatının en çok ilgi gören romanlarından olan kitabı Gizem Yiğit yazdı.   

Umberto Eco’nun ‘Tez Nasıl Yazılır?’ı kendi deyimiyle “Bir mezuniyet komitesinin karşısına yönetmeliklere uygun, belli sayfa sayısına sahip, mezun olunan disiplinle bir şekilde ilgisi olduğu varsayılan ve tez danışmanını hayrete düşürüp zor bir duruma sokmayacak fiziksel bir nesneyi, tez savunmasına nasıl getireceğinize dair fikirler içeriyor.” Murat Cankara yazdı. 

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr