Ateşyan Eçmiadzin’de protesto edildi

Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II başkanlığında toplanan Yüksek Ruhani Kurul toplantısı için tüm dünyadan Ermeni kilisesine mensup üst düzey ruhaniler ve bazı siviller Ermenistan Eçmiadzin’de buluştu. Toplantıya İstanbul Valiliği tarafından Patrik kaymakamlığı engellenen Başepiskopos Bekçiyan’ın da katılması bekleniyordu ancak Bekçiyan’ın son gelişmelere dair bir rapor göndermekle yetindiği ve toplantıya katılmadığı öğrenildi.

20 Şubat  Salı günü Yerevan’da bulunan bazı İstanbul Ermenileri ve Ermenistanlı Sivil Toplum Kurumu öncüleri Başpiskopos Aram Ateşyan’ın mevcut rütbesinden men edilmesi (Garkaluydz) ve Tüm Ermeniler Katolikosluğu’nun konuya müdahalesini talep etmek üzere Eçmiadzin Katedralinde bir protesto gösterisi düzenlediler.

Ellerinde karikatürler ve sloganlar yazılı pankartlar ile Yerevan’da toplanıp Eçmiadzin’e gelen protestocular Ana Taht Dışişleri ve Protokol Sorumlusu Episkopos Natan Hovannisyan ile görüştüler. Protestonun Yüksek Ruhani Kurulu toplantısının ilk günü olan 20 Şubat Salı günü tertip edilmesi tesadüf değildi. Kurulun dikkatine sunulması için bir mektup bırakan grup, Ateşyan’ın din adamlığındaki rütbesinden atılması talebini sesli olarak bir kez daha dile getirdi.

İstanbul Patrikhanesi'nin temsil edilmediği toplantıya Başepiskos Aram Ateşyan da katılmadı. Ateşyan’ın toplantıya davet edilmediği belirtiliyor. Toplantıya Gugark Bölgesi Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Sebuh Çulciyan da katıldı. 

Fransa Ermeni Hekimler Birliği eski Genel Başkanı ve Fransa’daki Hrant Dink Okulu Kurucu Başkanı Dr Kevok Apkaryan bu protesto için Paris'ten Eçmiadzin’e gelmiş .'”Daha fazla sessiz kalamazdım” diyen Apkaryan protesto sırasında “Ateşoğlu Görevden Atılsın” pankartını taşıyarak basın tarafından sıkça görüntülendi.

“Rönesans” STK’sı kurucusu ve başkanı, eski milletvekili Aragadz Akhoyan da protestoya katılan isimler arasındaydı. Akhoyan Sputnik-Armenia’yaa verdiği demeçte “Eçmiadzin’de görüştüğümüz yetkililer de nasıl bir rezilliğin yaşandığının, Ateşyan’ın tüm kilise geleneklerini hiçe sayarak zapt ettiği koltuğun farkındılar” derken Cuma günü gelecek cevap için umutlu olduklarını söyledi.

Geçen haftalarda Ermenistan basını, İstanbul Patrikhanesi ile ilgili gelişmeleri yakından takip etti. Son olarak Besse Kabak’ın İstanbul’da Ateşyan’ı protesto etmesinin ardından karakola götürülmesi birçok yayın organının ve yorumcunun sert eleştirilerine maruz kaldı.  

Toplantı sonrası yapılan açıklamada ise ruhanilere ve sivillere Patrik seçimi için devletle temasa geçilmesi çağrısı yapıldı.



Yazar Hakkında