KİTAP/ԳԻՐՔ Şubat: Uzak Asya'dan tanıdık bir hikâye

Merhaba,

Bu sayımıza Ahmet Ümit’in yeni romanı ‘Kırlangıç Çığlığı’ ile başlıyoruz. ‘Başkomser Nevzat’ dizisinin son kitabı olan roman heyecan verici bir polisiye olma niteliği taşıyor. Kitap, dizinin daha önceki romanlarından iyi tanıdığımız Evgenia ile açılıyor. Kahramanımız Nevzat’ın huzur bulduğu neredeyse tek yer, sevgilisi Evgenia’nın Kurtuluş’taki Tatavla Meyhanesi’dir. Ali Melih Tahiroğlu yazdı.

Türkçe edebiyat ve ‘Don Kişot’ dediğimizde aklımıza gelen ilk isimlerden Jale Parla’nın konuyla ilgili ilk kitabı ‘Don Kişot’tan Bugüne Roman’ 2000 yılında  yayımlanmıştı. Don Kişot’u 45 yıldır okuduğunu ve okuttuğunu söyleyen Parla, yeni kitabı ‘Don Kişot Yorum, Bağlam, Kuram’ ile Cervantes’in ölümsüz kahramanını okumaya ve okutmaya devam ediyor. Arif Tapan yazdı. 

‘Zamanın Kelimeleri’, Tanıl Bora’nın 2013-2018 arasında ve büyük çoğunlukla ‘Birikim’ dergisinin internet sitesinde yer almış yazılarını bir araya getirdi. Birkaç yazı da ilk kez bu kitapta yer aldı. Kitabın ana malzemesi, ‘yeni Türkiye’nin siyasi dilinde sık sık karşımıza çıkan kelime ve kavramları barındıran demeçler, nutuklar, gazete yazıları… Bu dilin belirleyicisi AKP iktidarı olduğu için yazıların odağında da   çoğunlukla iktidar ve temsilcileri ile onu destekleyenler yer alıyor. Murat Cankara yazdı. 

Kolombiyalı yazar Juan Gabriel Vasquez’in son romanı ‘İtibarlar’, bir karikatüristin sosyal ve siyasal yaşamda yapabileceklerini gözler önüne seriyor. Ancak bunu yaparken toplumsal ve siyasi yozlaşmanın boyutlarını, kamuya mal olmuş şahıslar için itibarın ne derece önemli ve kırılgan bir unsur olduğunu ustaca işliyor. Nurgül Çelebi Özmen yazdı. 

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ