Rus diplomatları sınır dışı eden ülke sayısı artıyor

Eski ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya Skripal’ın İngiltere’de zehirlemesinden sonra Rus diplomatlarını sınır dışı etme kararı alan İngiltere’yi ABD ve birçok AB ülkesi takip etti. AB, Moskova büyükelçisini geri çağırdı.

4 Mart’ta İngiltere’de zehirlenmiş olan Skripal ve kızının reanimasyonda tutulduğu ve sağlıklarına ciddi zararlar verildiği belirtiliyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bu olaydan sonra İngiltere’nin ve başka ülkelerin Rusya’nın yaptıklarını artık görmezden gelemeyeceğini açıkladı. Johnson diplomatların sınır dışı edilmesine ilişkin “Bu, hatayı düzeltme çabasıdır, Rusya’ya yeter, bitti demektir” dedi.

25 ülke Rus diplomatları sınır dışı ettiİngiltere'yi terk eden Rus diplomatlar, 20 Mart 2018

Rus diplomatları sınır dışı etme kararı alan 25 ülke var: İngiltere 23 diplomat sınır dışı etti, Kanada 4, Ukrayna 23, Almanya, Fransa, Polonya 4’er, Çek Cumhuriyeti ve Litvanya 3’er, İspanya, Hollanda, Danimarka, İtalya, Arnavutluk, Avusturalya 2’şer, Macaristan, İsveç, Hırvatistan, Romanya, Finlandiya, Norveç, Estonya, Letonya ve Makedonya ise 1’er Rus diplomatı sınır dışı etti. Son olarak Moldova Dışişleri Bakanlığı 3 Rus diplomatına ülkeyi terk etmeleri için 7 gün verildiğini açıkladı.

Sınır dışı edilen Rus diplomatların sayısıyla rekor ABD’nin. Washington, 60 diplomatın sınır dişi edilmesine karar verildiğini açıkladı. Diplomatların 12’si BM’de akredite. ABD’deki Rusya Federasyonu büyükelçisi Anaoliy Antonov “Bu haberi alınca ABD’nin yasadışı kararına karşı itirazımı derhal belirttim. Skripalların zehirlenme olayında veya olayın soruşturulmasında Rusya’nın rolü olduğuna dair herhangi bir delilin olmadığını vurgulamak istiyorum” dedi.

Avrupa Birliği Rusya’daki büyükelçisini geri çağırdı. Lüxemburg ve Bulgaristan da Moskova büyükelçilerini geri çağırdı.

Sergey Skripal kimdir?

Uzun yıllar Rusya’nın Ana İstihbarat Direktörlüğü’nde çalışıp 1999 yılında Albay olarak Rusya istihbaratı’ndan ayrılan Skripal, 2004 yılında Moskova’da tutuklandı. 2006 yılında mahkeme Sergey Skripal’a 13 sene hapis cezası verdi. Mahkemede suçunu kabul eden Skripal, 1995 yılından beri İngiltere İstihbaratı için çalıştığının itiraf etmişti.

2010’da Skripal, başka Rusya vatandaşlarıyla birlikte ABD’de tutuklanmış Anna Zapman ve onun casus grubu ile değiştirildi. İngiltere hükümeti Skirpal’a emeklilik maaşı bağladı, ve Skirpal İngiltere’de adresi gizli tutulan bir evde yaşamaya başladı. İngiltere, Rusya’nın Skirpal'ın bulunduğu yeri tespit etmek için çeşitli yollara başvurduğunu açıkladı.

Londra Skripallara yapılanın suikast olduğu ve arkasında Kremlin’in olduğu konusunda ısrarcı. Rusya ise zehirlenme olayı ile bağlantısını kabul etmiyor.



Yazar Hakkında