Karabağ’da polis şiddeti

Ermenistan vatandaşı Asya Haçatryan, 2018’de Karabağ’ın başkenti Stepanakert’e taşınma kararı almıştı. Başkentin meydanında 1 Şubat’ta akşam saatlerinde gezen Asya, kendi anlatımına göre üç polis tarafından karakola götürüldü. Yerevanlı kadın daha sonra polisin fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kaldığını söyledi. Karakolda avukat verilmesini ve hukuk çerçevesinde hareket edilmesini talep ettiğini belirten Asya “Bana git haklarını Ermenistan’da ara cevabı verildi” diye konuştu.

“Burada kadın sokakta sigara içemez”

Asya Haçatryan başına gelenleri şu sözlerle anlattı: “Stepanakert’te gezerken polisler yaklaşıp ‘Bizde kadınlar bu saatte tek başına sokaklarda gezmez’ dediler. Gerekçe gösterilmeden karakola götürüldüm. Polisler dalga geçti, hakaret ve tehdide uğradım. Pasaportumun fotoğrafını çektiler. Ben de izin almadan bunu yapamayacaklarını söyledim. Ancak bu sözlerim aşağılayıcı sözlerle sonuçlandı. Bana ‘Burada kadınlar saçları maviye boyamazlar, sokakta ise sigara içemezler’ dediler”

Haçatryan, kendisine sigarasını evinde veya apartman girişlerinde gizli içmesini önerdiklerini aktardı. 

Haçatryan’a göre polislerin bir diğer argümanı ise Karabağ’ın savaş bölgesi olması ve Asya’nın ajan olmasından şüphelenmeleri. Haçatryan serbest bırakıldıktan sonra 2 Şubat’ta iki sivil polisin evinde izinsiz arama yaptıklarını söyledi. Ardından tekrar karakola götürülen Asya Haçatryan, avukat talebinde bulununca tokat, cinsiyetçi hareketler ve tehditlere maruz kaldığını ifade etti. Ailesini aramasına izin verilmeyen Asya, polisin elinden kaçıp odadan çıktığını ve bu sefer başka bir polis tarafından sorguya alındığını söyledi. Haçatryan bu polisin de kendisine derhal Karabağ’dan ayrılmasını önerdiğini söyledi. Haçatryan, suçu olmadığını ve o nedenle kaçmayacağını söylemiş. Haçatryan’a göre Karabağ’daki ombudsman Ruben Melikyan, gelişmeleri mahkeme ve basına bildirmemesi durumunda iç yollarla polisleri uyaracağını söylemiş.

Ermenistan’a gelen Asya Haçatryan, bu kez de telefonla ifade vermek üzere Ermenistan polisine çağrıldı. Asya, Agos’a yaptığı açıklamada Ermenistan polisine ifade vermeye gideceğini ve hakkını arayacağını aktardı. 19 yaşındaki Asya, ne “suç” işlediğini halen bilmiyor.

Artsakh (Karabağ) Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Davit Babayan, olayı sosyal medyadan öğrendiklerini söyledi. Babanyan herhangi bir hak ihlali tespit edildiğinde gereğin yapılacağını ve olaya karışan polislerin cezalandırılacağını söyledi.

 



Yazar Hakkında