KİTAP/ԳԻՐՔ Mart: ‘Korkma Zabelcan ceberrutlardan korkma’

Merhaba,

Bu sayımıza İskandinav edebiyatının farklı mizahı ve yenilikçi üslubuyla dikkat çeken romanlarından biriyle başlıyoruz. Norveçli Erlend Loe’nin ‘Naif. Süper’i ustaca kullanılan sadeliği, basitliği, zekice mizahı ile okuruna iyi gelecek. Dilek Başak’ın tüm bunları yansıtan kusursuz çevirisini de ekleyelim. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

Paul Auster’in ‘4321’ adlı yeni romanı, Rus Yahudisi büyükbaba Ferguson’un Minsk’ten Ellis Adası’na gelişiyle Amerika macerası başlayan bir ailenin üçüncü kuşak üyesi olan ‘Archie’nin üç farklı olasılıkta anlatılan yaşamöyküsü. Ebru Karşın yazdı. 

Selin Süar Oral’ın ‘Havra Sokağı’ adlı romanı Artes Yayınları’ndan çıktı. Adını İzmir’in ünlü tarihi sokaklarından birinden alan romanın merkezinde Yahudi genç erkek Yosi ile Müslüman genç kadın Ahram’ın aşkları yer alıyor. Sinema-tv alanında uzman bir akademisyen olan Selin Süar Oral’la romanından yola çıkarak, İzmir’e ve Yahudi kimliğine uzanan bir söyleşi yaptık.

‘Areopagitica: Basın Özgürlüğü Üzerine’, 17. yüzyılda yaşamış ünlü İngiliz şair John Milton’ın İngiltere parlamentosuna hitaben yazdığı bir konuşma metni. Murat Cankara, Milton’ın metninden yola çıkarak Türkiye’de Osmanlı’nın son döneminden günümüze basın özgürlüğü alanında yaşanan sorunlara değiniyor. 

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ