Naregatsi heykeli Papa'nın katılımıyla açıldı

Ünlü Ermeni ilahiyatçı, şair, filozof, müzisyen ve din adamı Surp Krikor Naregatsi’nin heykeli Vatikan Bahçeleri'nde (Giardini Vaticani) açıldı.  Heykelin açılış ve kutsanma törenine  Papa Francis de katıldı.

5 Nisan Perşembe günü gerçekleşen törende Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan,Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II,  Kilikya Katolikosu Aram I de hazır bulundu. Karekin II ve Aram I açılış sonrası dua okudu. Törenin bitiminde Papa Francis heykelin önünde saygı gösterisi olarak eğildi. MS 951-1003 yılları arasında yaşayan Krikor Naregatsi aynı zamanda ekümenizmin sembolü olarak da kabul ediliyor. Heykel, heykeltraş Davit Yerevantsi'nin eseri. Çekya'da iki örnek olarak dökülen heykelin diğer örneği de Eçmiadzin'de olacak. Heykel için Ermenistan'ın Vatikan büyükelçisi Mikael Minasyan ve Gazprom Media Holding (Rusya) direktörü Artur Canibekyan da sponsorluk desteği verdi. 

Heykelin açılışı öncesinde Sarkisyan ve Papa Francis sabah saatlerinde biraraya geldi. Görüşmede taraflar Ermenistan ve Vatikan devletleri arasındaki ilişkilerin yanısıra manevi ve kültürel bağları da sıkılaştırmayı sürdürmeye hazır olduklarını ifade ettiler. Buluşma sonunda hediye teatisi gerçekleşti. Sarkisyan Papa Francesco’ya Surp Kayane Kilisesinin gümüş maketini armağan ederken, Papa ise Sarkisyan’a Vatikan müzelerinde muhafaza edilen Kutsal Aileyi resmeden heykelin mermer örneğinin yanısıra kendi yazdığı son 3 kitabın örneklerini armağan etti. (Ajanslar, News.am)

Kategoriler

Genel Güncel