Yerevan'da Sarkisyan karşıtı gösteriler

Ermenistan'da Cumhurbaşkanlığı görevini Armen Sarkisyan'a devreden Serj Sarkisyan Başbakanlık görevini üstlenmeye hazırlanırken Sarkisyan karşıtları da üç gündür Yerevan sokaklarında protesto gösterileri düzenliyor.

Muhalif Yelk hareketi lideri Nikol Paşınyan'ın öncülük ettiği gösterilerde son  olarak Bagramyan Caddesi trafiğe kapatıldı. Caddeye oturan göstericiler araç trafik akışına izin vermiyor. Bagramyan'ın yanısıra diğer caddelerde de göstericilerin yol kapatma eylemi var.

Gösteriler gün boyu sürerken Paşinyan'ın polisin çektiği dikenli tellerden atarken hafif şekilde yaralandığı bildirildi. Hastaneye giden Paşinyan daha sonra tekrar göstericilerle biraraya geldi. Paşinyan'ı Yelk hareketinin diğer liderlerinden Edmon Manukyan  ve bazı milletvekileri karşıladı. . Yolların kapalı olması nedeniyle zaman zaman kent sakinleri ile göstericiler arasında da gerginlik yaşanıyor. Kimi sokaklarda polis zaman ses bombası kullanıyor. 

Günlük hayatı da etkileyen gösteriler nedeniyle Paşinyan halktan özür diledi ancak ʺBu küçük sıkıntılarla, adı Serj Sarkisyan ve Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi olan daha büyük sıkıntılardan kurtulma gayretindeyizʺ dedi. Paşinyan yaptığı açıklamalarda, holding sahiblerine ve zenginlere taraf tutmamalarını, bu halk hareketinin kapital ile sorunu olmadığını söyledi. Göstericilerin genellikle gençlerden oluştuğu gözleniyor.

Paşinyan ile birlikte Yelk hareketinin en güçlü 2 liderinden biri olan Edmon Marukyan  ve diğer milletvekilleri ilk aşamada harekete katılmamıştı. Marukyan'ın da Paşinyan'ı karşılamak üzere gösteri bölgesinde olması üzerine gazeteciler harekete katılıp katılmadığını sordular ancak Marukyan net bir değenlendirme yapmadı.   İktidardaki Cumhuriyetçi Parti'den henüz yorum yok ama koalisyon ortağı Taşnaksutyun "illegal gösteriler" değerlendirmesinde bulundu.

17 Nisan’da Ermenistan meclisinde yapılacak özel oturumla Başbakan seçimi gerçekleştirilecek. Ermenistan bir süre önce Anayasa değişikliğine gitmiş ve yürütme gücünün Cumhurbaşkanlığından Başbakanlığa geçmesi kabul edilmişti. Bu çerçevede Armen Sarkisyan Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenirken Serj Sarkisyan'ın da parlamentoda yapılacak oturumla Başbakanlık görevini üstlenmesi beklenmekteydi. 

Kategoriler

Genel Güncel