Serj Sarkisyan Başbakan, eylemler şiddetleniyor

Bugün Ermenistan Milli Meclisi özel oturumla Başbakan seçimini gerçekleştirdi. Oturuma katılan 97 milletvekilinden 93’ü oy kullandı. Cumhuriyetçi Parti adayı Serj Sarkisyan, 77 oy alarak Başbakan oldu. Yerevan’ın sokaklarında eylemcilerin sayısı giderek artıyor, birçok sokak kapalı, akşam Cumhuriyet Meydanı’nda büyük eylem planlanıyor.

Serj Sarkisyan, aldığı 77 oyla Başbakan seçildi. Cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı Anayasa değişiklikleriyle Başbakan’ın yetkilerini arttıran Sarkisyan, Cumhurbaşkanlığı dönemini bitirdikten günler sonra Başbakan seçildi. Oturuma katılan milletvekillerinden 17’si Sarkisyan’ın aleyhine oy kullandı, dört kişi çekimser kaldı. Sarkisyan’ın başbakanlığa adaylığı Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi ve Taşnaksutyun Partisi tarafından teklif edilmişti.

Başbakan adayı olmayacağını defalarca açıklayan Serj Sarkisyan’ın adaylığının kabul edilmesiyle Ermenistan’da başlayan protestolar şiddetleniyor. Bugün, 17 Nisan’da birçok merkezi sokak ve cadde eylemciler tarafından kapalı tutuluyor, eylemciler Haghtanaki (Zafer) Köprüsünü bir süreliğine trafiğe kapattı, birçok resmi binayı kuşatmaya aldı.Fotoğraf: hetq.am

Akşam 18:30’ta Yerevan’ın merkezinde, Cumhuriyet (eski Lenin) Meydanı’na eylem çağrısı yapıldı. Eylemleri başlatan ‘Yelk’ Grubu başkanı Nikol Paşinyan, polislerin eylemleri kışkırtmaya başladığını ve polisin saldırıya geçmeye hazırlandığını açıkladı.

Başbakan seçildikten sonra Serj Sarkisyan protestolar hakkında konuştu. Resmi binaların kuşatılmasını yasadışı olarak nitelendiren Sarkisyan, milyonlar sokağa çıkmadığına göre halkın şikayeti olmadığını dile getirdi. Sarkisyan seçilmesinden sonra Parlamento'da yaptığı konuşmada şu noktalara da değindi: "Ermenistan Cumhuriyetçi Parti ve Taşnaksutyun’daki çalışma arkadaşlarıma adaylığımı önermeleri ve destekledikleri için teşekkür ederim, siyasi koalisyon olarak ciddi sorumluluklar üstlendik, bunun ölçeğinin bilincindeyiz ve birlikte ısrarlı çalışmayla yurdun kalkınması ve halkımız için daha daha kaliteli yaşam koşullarının temini yolunda ilerlemeye hazırız."

Kategoriler

Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında