Halk sokaklarda, gözaltılar artıyor

Yerevan’da eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın yeni dönemde Başbakan olarak ülkeyi yönetmesine karşı protestolar devam ediyor. Bugün 20 Nisan’da polis Yerevan ve Gümrü’de onlarca insanı gözaltına aldı.

 Yerevan

Sarkisyan karşıtı protestolar yedinci gününe girerken, Yerevan, Gümrü ve Vanadzor’da insanlar sokaktalar. Dün, 19 Nisan günü Kanadalı ünlü Ermeni oyuncu Arsinee Khanjian canlı yayınla Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan eylemcilere seslendi. Khanjian konuşmasında: “Şu an yanınızda olmayı ne kadar istediğimi keşke bilseydiniz. Kalbim ve ruhum ağlıyor, fakat sadece bu üzücü durumdan değil, aynı zamanda hep beraber cesur bir şekilde Yerevan’ın sokaklarında, resmi binalarda, köprülerde, her köşede adil ve haklı talebinizi duyurmaya çalışmanızdan duyduğum sevinçtendir” dedi ve halkı  ümitsizliğe kapılmamaya çağırdı. 

Gözaltılar devam ediyor

Ermenistan basını bugün eylemcilerin sivil polisler tarafından gözaltına alınmaya başladığını aktarıyor. Ermenistan Polis Teşkilatı’nın yayınladığı açıklamada “eylemcileri gözaltına alan siviller bizim çalışanlarımızdır” dendi. Ermenistan'ın insan hakları savunucuları, gözaltılar esnasında herhangi belge göstermeyen sivil polislerle ilgili polisin açıklamasından endişe duyduklarını belirttiler. “Bilinçli Vatandaşlar Birliği”nin inisiyatifi olan Sut.am muhabiri Tirayr Muradyan, Azatutyun’a yasadışı bir şekilde gözaltına alındığını açıkladı. Muradyan, işini yaptığı esnada polisler ve bazı siviller tarafından sivil bir arabaya bindirilip karakola götürülmek istendiğini söyledi. Gazeteci: “ Sadece işimi yapıyordum, gazeteci olduğumu söylediğim, basın kartımı  gösterdiğim halde arabaya bindirdiler. Suç duyurusunda bulunacağım” dedi. Muradyan, dün de saldırıya uğrayıp hastaneye kaldırılmıştı. Muradyan olayın polislerin önünde gerçekleştiğini ve yardım istemesine rağmen polisin müdahale etmediğini iddia etmişti.

Sarkisyan konuştu

Shant TV’ye verdiği röportajda Serj Sarkisyan eylemcilerin amacının belirsiz olduğunu açıkladı. 2008 yılında 10 kişinin ölümlüye sonuçlanan  protestolara gönderme yapan Sarkisyan, “Maalesef bu acı yoldan bir kere geçtik. Bir kez daha o yoldan geçmeyi istiyorlarsa ne diyebilirim ki. Fakat Ermenistan  Hükümeti ve Kolluk Kuvvetleri de o deneyime sahip ve bundan kaçınmak için elimizden gelenini yapacağız” dedi. 2008’de gerçekleşen Cumhurbaşkanlık seçimlerinden sonra Ermenistan’da protestolar başlamıştı. Serj Sarkisyan’ın yolsuzlukla seçim sonuçlarını değiştirerek hükümete geldiğini söyleyen ve Sarkisyan’ın istifasını talep eden protestolarda polisin ateş açması sonucunda sekiz sivil, bir polis ve bir asker hayatını kaybetmişti.



Yazar Hakkında