Taşnaksutyun ve Müreffeh Ermenistan Paşinyan'ı destekliyor

Ermenistan'da Başbakan Sarkisyan'ın istifasının ardından Cumhuriyetçi Parti'ye yönelik halk hareketi sürerken, dikkatler 1 Mayıs'ta Parlamento'da yapılacak Başbakanlık oylamasına çevrildi.

Nikol Paşinyan liderliğindeki halk hareketi Sarkisyan'ın yerine Cumhuriyetçi Parti'den başka bir ismin Başbakan olmaması için eylemlerini sürdürüyor. Eylemler Yerevan'ın dışına da çıktı ve dün (27 Nisan) Gümrü'de bir miting gerçekleştirildi. Halk hareketinin bugünkü adresi Vanadzor'du.

Bugün Başbakanlık oylamasına dair önemli açıklamalar da geldi. Taşnaksutyun Meclis Grubu 1 Mayıs’ta Meclis’te yapılacak özel oturumda Başbakanlık görevi için Çıkış (Yelq) İttifakı Grubu Başkanı Nikol Paşinyan lehine oy kullanmaya hazır.

Açıklama, NEWS.am’e konuşan Taşnaksutyun yetkilisi Arsen Hambartsumyan’dan geldi.

Hambartsumyan, Cumhuriyetçi Parti’nin başbakan adayı göstermeme kararını makul gördüklerini ifade etti.

ʺMüreffeh Ermenistan Partisiʺ ve Tsarukyan İttifakı Meclis Grubu Başkanı Gagik Tsarukyan da Başbakan adayı olmayacağı ve başbakan adayı olarak Nikol Paşinyan’ı destekleyeceklerini açıkladı.

Meclis’te Cumhuriyetçi Parti 58, Tsarukyan İttifakı 31, Çıkış İttifakı 9, Taşnaksutyun 7 sandalyeye sahip.Başbakan seçilebilmek için 53 milletvekilinin kabul oyu gerekli.

Önemli bir açıklama da Cumhuriyetçi Parti basın sözcüsü Eduard Şarmazanov’dan geldi.

Şarmazanov ʺBizim için öncelikli olan devletin, vatanın menaatidir. Bu öncelik ve aciliyetlerden hareketle Cumhuriyetçi Parti şu kararları almıştır:
Cumhuriyetçi Parti grubu Ermenistan başbakanlığı için aday göstermeyecek. Parti, tüm adayların programlarını inceleyecek ve oylamaya dek ortak kararını açıklayacak."

Şarmazanov, ʺPaşinyan dışında başka aday olup olmadığını henüz bilmiyoruz, bunun için de kime oy kullanacağımızı söylemiyoruz. Bu,  adayların kimler olacağı ve ne gibi programlar ortaya koyacaklarına bağlıʺ şeklinde konuştu. Şarmazanov "Tabii ki parti disiplini grubun birliktelik içinde oy kullanmasını gerektirir ancak modern Ermenistan tarihinde farklı insanların farklı şekilde oy kullandıklarını birçok kereler gördük." diye de ekledi. 

Öte yandan Paşinyan bugün Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II ile de biraraya geldi. Paşinyan görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Ülkede oluşan durumu ve çözüm yollarını değerlendirdik" dedi. 

Kategoriler

Genel Güncel