Paşinyan Başbakan seçilemedi

Ermenistan'da Sarkisyan'ı istifaya zorlayan halk hareketi lideri ve Yelq (Çıkış) ittifakı milletvekili Nikol Paşinyan Başbakan seçilemedi. Paşinyan lehine 45, aleyine 56 oy verildi. Paşinyan'ın 53 oya ihtiyacı vardı.

Ermenistan Parlamentosu 1 Mayıs'da Başbakan seçimi için özel bir oturum düzenledi. Son seçimin galibi Cumhuriyetçi Parti Başbakan için aday çıkarmayacağı açıklamıştı. Taşnaksutyun ve Tsarukyan İttifakı ise Başbakanlık için Paşinyan'ı destekleyeceklerini açıklamışlardı. 

Özel oturumda Paşinyan vekillere seslendi ve özellikle dış politikada önemli bir değişikliğe gidilmeyeceği mesajını verdi. Paşinyan ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılacağı vaadinde de bulundu ve küçük ve orta boy girişimcilerin korunacağı mesajını verdi.  Oturuma ara verildiğinde Cumhuriyetçi Parti kendi içinde bir toplantı gerçekleştirdi ve Paşinyan aleyhine oy kullanacaklarını açıkladı. 

Başbakanlık için 53 oya gereksinimi olan Paşinyan'ın Cumhuriyetçi Parti içinden de desteğe ihtiyacı vardı. 

Oylama sonunda Paşinyan'a 45 oy çıktı. Böylece Paşinyan Başbakanlık için gerekli oyu alamadı. 

Ermenistan Anayasası'na göre Parlamento 7 gün içinde tekrar bir oturum düzenleyebilir. Eğer bu oturumda da Başbakan seçilemezse ülkenin erken seçime gitmesi gerekiyor. 

Kategoriler

Genel Güncel