Ermenistan'ın yeni Başbakanı Nikol Paşinyan

Ermenistan'da muhalif hareketin lideri Nikol Paşinyan parlamentoda bugün yapılan oylama ile Başbakan seçildi.

1 Mayıs'ta yapılan ilk oylamada Yelq hareketi lideri Paşinyan Cumhuriyetçi Parti'nin desteğini alamayınca Başbakan seçilememişti. 8 Mayıs'ta yapılan ikinci oylamada Cumhuriyetçi Parti'den sınırlı da olsa destek gelince Paşinyan Başbakan seçildi. Paşinyan'a 59 vekil evet, 42 vekil hayır oyu verdi. 

Oylama öncesinde Parlamentoda söz alan Paşinyan'ın konuşmasından öne çıkan notlar şöyle: "Düşünce suçluları serbest bırakılacak, statükoya artık dönüş yok, ümitsizliğe artık yer yok. Nefret ve nefret propagandası bizim gündemimizde yok. Artık seçimler şeffaf olacak, adil olacak. Vatandaşlar özgür ve anayasa korumasında olacak. Ticarete ve vergi sistemine yeni düzenleme getirilecek. Kadınlara daha çok yer verilecek. Üniversiteler bağımsız olacak. Karabağ konusuna, halkların kendi kaderini tayin ve  AGİT çerçevesinde çözüm bulunmasına devam edilecek, Azerbaycan ile görüşmeye hazırım. Yatırımlar çoğaltılacak, yatırımcıya cesaret verilecek."

Paşinyan seçildikten sonra yaptığı açıklamada ise yeni hükümete kadrosuyla birlikte karar vereceğini belirterek ipucu vermedi ancak büyük değişiklikler olacağını söyledi. Paşinyan "Ermenistan’da husumet sayfasını kapatmamız gerektiğini söyledim, bunda şüphe olamaz. Husumet devletimizi iyi hiçbir yere götürmez. Tanrı yardımcımız olsun. (Asdvadz medz oknagan)" şeklinde konuştu.  Paşinyan'ın yarın  Karabağ'a gitmesi bekleniyor. 

Paşinyan daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda kendisini bekleyen taraftarları ile buluştu. Meydanda Paşinyan'ın ilk sözleri: "Gururlu Ermenistan vatandaşları, siz kazandınız. Bundan sonra sizin dediğiniz olacak. Zafer benim başbakan olmam deği, zafer Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanını sizin seçmiş olmanız.." şeklinde oldu. 

Bu arada Cumhuriyetçi Parti'den Paşinyan'a 11 oy gelmesi bekleniyordu ancak oylama sonucunda 13 oy geldiği ortaya çıktı. 

Seçimin ardından ilk tebrikler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve AB'den geldi. Putin "Umuyorum ki Başbakanlığınız iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirecektir" dedi. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Johannes Hahn ortak mesajlarında tebriklerini iletirken demokrasinin ve insan haklarının güçlenmesi temennisinde de bulundular. Gürcistan Başbakanı Georgi Kvirilaşvili de Paşinyan'ı kutlayanlar arasındaydı. Kvirilaşvili "Gürcistan, kardeş Ermenistan’ı kararlı şekilde desteklemektedir. Gürcistan ve Ermenistan arasında sıkı ve dostane bağların önümüzdeki süreçte daha da pekişmesini bekliyorum.ʺ dedi.

Öte yandan Paşinyan 14 Mayıs’ta Soçi’de yapılacak Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) zirvesine de katılacağını açıkladı.

Oylama sonrası Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan da Paşinyaı'ı kabul etti.  Sarkisyan Paşinyan'a "Mümkün olduğunca çabuk hükümeti kurmanızı ve Ermenistan Cumhuriyeti'nin karşı karşıya bulunduğu tüm sorunların çözümü yönünde kolları sıvamanızı temenni ediyorum. Size en iyi dileklerimi sunuyorum, başarılar." dedi.