'Türkiye ile önkoşulsuz ilişkiye hazırız'

Ermenistan'ın yeni Başbakanı Nikol Pashinyan, İkinci Dünya Savaşı ve Karabağ Özgürlük Mücadelesi Şehitleri günü olan 9 Mayıs’ta, Artsakh (Karabağ) Cumhuriyeti’ne ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi.



Başkent Stepanakert’e helikopter ile giden Paşinyan, Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan ve vatandaşlar ile birlikte Yeniden Doğuş (Rönesans) Meydanında buluşarak anıta yürüdü. Burada Şuşi özgürlük hareketinde hayatını kaybedenlerin mezarlıklarını ziyaret ederek aileleri ile görüştü.

Paşinyan daha sonra, Artsakh Savunma Bakanlığı yetkilileri ile toplantı yaparak, Azerbaycan sınırında yaşananlar ve genel durum hakkında bilgi aldı.

Karabağ’da Basın Toplantısı 

Toplantılardan sonra Paşinyan yerli ve yabancı basın mensupları ile görüştü. “Karabağ hükümeti, toplantılarda taraf olmalı, kendi isteklerini kendi söylemelidir” diyen Paşinyan, Azerbaycan ile görüşmeye hazır olduğunu da belirtti. Müzakereler sırasında mutlaka masada Karabağ’ı görmek istediğini söyledi. 

‘Azerbaycan’a taviz yok’

Karabağ konusunda taviz verip vermeyeceği konusundaki soruya, Azerbaycan’ın devam ettirdiği tutumu nedeniyle hiçbir tavize gidilmeyeceği şeklinde cevap veren Paşinyan, 
Azerbaycan- Ermenistan sınırında ateşkesi ihlal eden tarafın tespiti için AGİT tarafından yerleştirilecek mekanizmaları çok mantıklı bulduklarını fakat Azerbaycan’ın bunu reddettiğini söyledi. 

‘Türk-Ermeni İlişkilerine Hazırız’

Paşinyan Türkiye ile önkoşulsuz ilişkilere hazır olduklarını ama Türkiye’nin mantıksız önkoşullar öne sürdüğünü, iki ülke arasındaki ilişkilerde 3. ülkenin (Azerbaycan) yeri olmadığını, Ermeni soykırımının uluslararası kabulünün yeni soykırımların engellenmesi  için önemli olduğunu belirtti.

Kadın Hakları

Paşinyan  kadın hakları konusunda şöyle konuştu: “Kadınlar hükümette, siyasette ve yerel yönetimlerde daha çok olacaklar. İlk başta bu çok tatmin edici olmasa bile, kadınlar artık Ermenistan’da daha görünür olacaklar.”

Oligarklar ile Mücadele

Basın toplantısında Cumhuriyetçi Parti’deki oligark milletvekillerinden oy alması ve oligarkları Ermenistan’da siyasetten men edeceği yönündeki sözleri hatırlatıldı ve “Size oy verenler ile nasıl mücadele edeceksiniz?” diye soruldu. Paşinyan “Ben de-facto olarak Ermenistan halkı tarafından başbakan seçildim, mecliste kimin oy verdiği benim duruşumu değiştiremez ben milletvekillerinin değil, halkın başbakanıyım” cevabını verdi.




Yazar Hakkında