Vartanants ‘İm Hayasdan’ festivalinde

Vartanants Korosu, her ay farklı bir sanat dalında eser veren sanatçıları Ermenistanlı sanatseverlerle buluşturmak amacıyla düzenlenen ‘İm Hayasdan’ (Ermenistan’ım) festivaline konuk oluyor. 1 Ağustos’ta Yerevan’a gidecek olan koro, Ermenistan’da iki konser verecek.

AREN DADIROĞLU
arendadir@gmail.com

Diaspora Bakanlığı’nın düzenlediği, 18 Nisan’da başlayan ve 18 Eylül’e dek sürecek olan festivade, Ağustos ayı korolara ayrıldı. Etkinlik kapsamında dünyanın pek çok ülkesinden çeşitli korolar Ermenistan’a davet edilirken, Türkiye’den çağırılan koro Vartanants Korosu oldu. Biri Yerevan’da, diğeri Vanatzor’da olmak üzere iki konserle izleyici karşısına çıkacak olan koronun şefi Adruşan Halaçyan, Yönetim Kurulu Başkanı Nubar Güzeldevletyan ve Başmuganni Setrak Davuthan ile görüştük.

En iyisi için çalışıyoruz

Şef Halaçyan, üzerlerine düşen sorumluluğun bilincinde olduklarını söylüyor. Festival sayesinde Türkiye Ermenileri ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin yeni bir boyut kazanabileceğini kaydeden Halaçyan, konserle ilgili düşüncelerini şöyle dile getiriyor: “Bizim için bütün konserler aynı öneme sahiptir; her zaman en iyisini vermeye çalışırız. Fakat Ermenistan’a, diğer konserlerimizden farklı olarak, Türkiye’den bir ekibin, Ermeni müziklerini Ermenistan’dakiler kadar başarılı bir şekilde icra edebileceği iddiası ile gidiyoruz. Halk şarkıları, Mozart’ın Requiem’inden bir bölüm, ve Giuseppe Verdi’nin sevilen operalarından La Traviata’dan bölümler takdim edeceğiz dinleyicilere. Repertuvarımızda, elbette, Anadolu kokan ezgiler ve Güneydoğu Anadolu’yu anlatan ‘delilo’lar da mevcut.”

Ermenistan’a 75 kişilik bir kafileyle gideceklerini belirten Halaçyan, koroya sponsor olan Bedros Şirinoğlu, İskender Şahingöz, Dikran Gülmezgil ve Aret-Monik Ergan ailelerine teşekkür ediyor.

Hayalimiz gerçek oluyor

Koro Başkanı Nubar Güzeldevletyan, bir yıl önce Diaspora Bakanı Hranuş Hagopyan İstanbul’a geldiğinde, kendisine Vartanants Korosu’nun konser DVD’lerini hediye ettiğini, daha sonra da çeşitli vesilelerle görüştüklerini dile getiriyor. Üç ay önce festivale davet edildiklerini söyleyen Güzeldevletyan, “Böyle bir festivale katılmak bizim için bir hayaldi ve çok yakında gerçek olacak, bu yüzden onurluyuz” diyor.

Kuvvetli ve dinamik

Başmuganni Setrak Davuthan, koro üyelerinin, çalışmalarını büyük bir özveri ve disiplinle sürdürdüğünü dile getiriyor. Koro üyelerinden Ani Saracan ise Ermenistan’da konser verme düşüncesinin kendisini heyecanlandırdığını söylüyor: “Bu festivale katılacağımız için mutluyuz. Orada olumlu bir izlenim bırakmak ve bizi dinlemeye gelenlere güzel duygular yaşatmak için çok ciddi ve zorlu provalar yaptık. Şefimiz Adruşan Halaçyan’ın önderliğinde tek vücut olduk. Festivalde en iyi performansımızı sergileyeceğiz.”

Kategoriler

Kültür Sanat Korolar