LEVON BAĞIŞ

Levon Bağış

OBUR

Baron’un etiketleri

Üretilen her Mouton Rothschild şarabı farklı bir etiketle piyasaya çıkıyor. Ve o etiketler dünyanın en iyi ressamlarının eserleri ile süsleniyor. Etiket çizenler arasındaki isimler dudak uçuklatacak olanlar var. Örneğin; Matisse, Mito, Kandinsky,Chagal, Dali…


Baron Philip de Rothschild dediğimde ‘büyük resim’ görme meraklıların aklına dünyayı yöneten karanlık adamlar, komplolar falan geliyor hemen. Şarap severlerin ise aklına hayatı büyük hayranlık uyandıracak birisi gelmeli. Çünkü Baron Philip de Rothschild pek çok yönden Bordeaux şaraplarını değiştiren kişiydi. İlk defa Chateau üretimini o ön plana çıkartmış, ikinci etiket şarapları o piyasaya sürmüştü.

İkinci Dünya Savaşı’nda akrabalarını çalışma kamplarında kaybetmiş, direnişe katılmış ve burada gösterdiği başarılarla onur madalyası almaya hak kazanmıştı. 

Ama şarap dünyasına yaptığı belki de en büyük katkı, şarap ile sanatı birbirine yakınlaştırması olmuştu. Hala, Chateau Mouton – Rotschild sanat koleksiyonu yeryüzünün en önemli sanat koleksiyonlardan birisi olmayı sürdürüyor. Yolunuz Bordeaux’ya düşerse şaraphaneyi değil müzeyi gezmenizi tavsiye ederim.

Gerçi, şarap etiketlerine sanatı sokmak fikri ilk onun olmayabilir ama en tutarlı ve uzun soluklu bu işi yapan hep Baron oldu. İlk defa 1945 yılı etiketi için o zamanlar az tanınan sanatçı arkadaşı Philippe Julian’dan zaferi anlatan bir etiket yapmasını ister. Savaş bitmiş, zafer kazanılmış üstelik yapılan şaraplar da çok iyi olmuştu. 

Sanatçı ‘zafer’ (İngilizce, victory) kelimesinin baş harfi ‘v’ yi kullanarak 1945 rekoltesinde kullanılacak etiketi yaptığında müthiş bir geleneği başlattığından haberdar değildi.

O tarihten itibaren üretilen her Mouton Rothschild şarabı farklı bir etiketle piyasaya çıkıyor. Ve o etiketler dünyanın en iyi ressamlarının eserleri ile süsleniyor. Etiket çizenler arasındaki isimler dudak uçuklatacak olanlar var. Örneğin; Matisse, Mito, Kandinsky,Chagal, Dali…

Bu şarapların hepsini tadamamış olsa da pek çok şarap sever bu etiketlerin en azından kartpostallarına sahip olmaktan keyif alıyor ki onlardan biri de benim. 

Tüm bu etiketlerden en özelini ise Picasso çizmiş…  Şarabın o kadar özel olmasının nedeni ise iyi bir yıl olması değil, bambaşka bir şey.

Bordeaux’nun tüm dünyada sahip olduğu ünü pekiştiren ve bu ünü korumasını sağlayan çok önemli bir liste vardır. Şarap dünyasında ‘1855 Klasifikasyonu’ olarak adlandırılan bu liste, bu alandaki ilk liste olmamasına rağmen, halen tüm şarap severleri etkilemektedir.
Bordeaux Ticaret Odası, 1855’te yapılan ‘Exposition Universelle de Paris’ (Paris Evrensel Sergisi) için, İmparator III. Napolyon’un oluru ve desteği ile, şatoların sahip oldukları ün ve satış fiyatlarını göz önünde bulundurarak, bölgenin en iyi 61 şatosunu sıralar.

Bu listelemeden sonra tüm dünyada bu şato şarapları büyük ilgi görmeye başlamış ve sadece en üst sınıflandırmadakiler değil, tüm liste, kendine dünya çapında bir pazar bulmuştur. Şato tarzı üretim yapan üreticilerin hemen hepsinin, etiket ya da mantarlarına ‘mise en bouteille chateau’ (şatoda şişelenmiştir) ibaresini koyması o günlerde başlar ve günümüze kadar sürer. Listedeki şaraplar da popülerliklerini halen korumaktadır. Bu sınıflamada 1855 yılından bu yana yalnızca bir değişiklik olmuş; 1973’te Château Mouton-Rothschild ‘Deuxième Grand Cru’ (İkinci Sınıf) statüsünden ‘Premier Grand Cru’ (Birinci Sınıf) statüsüne yükseltilmiştir.

Şato, 1853 yılında Rothschild ailesinin İngiliz kolu tarafından satın alındığında, hak etmesine rağmen, 1855 Klasifikasyonu’nda ‘Premier Grand Cru’ değil, ‘Deuxième Grand Cru’da yer alıyordu.

Baron bu işi çok uzun süren bir dava konusu haline getirdi ve yıllarca, Chateau Mouton R, etiketinde “Birinci olmayabilirim, ikinciliğe tenezzül etmem, Mouton’um ben” cümlesi ile piyasaya çıktı. Tâ ki 1973’te ileride Fransa’nın cumhurbaşkanı olacak, dönemin tarım bakanı Jacques Chirac, Mouton’un Birinci Sınıf’a yükseltilmesini öngören kararnameyi imzalayana kadar. O günden bu yana, bu ünlü şatonun şaraplarının etiketlerinde “İkinciydim, şimdi birinciyim, Mouton değişmez!” cümlesi yer alıyor.

İşte Picasso bu önemli şarabın etiketini çizmiştir…