Malatya'da Alevi aileye linç girişimi

Malatya'nın Sürgü Beldesi'nde Ramazan davulcusuna 'Biz oruç tutmuyoruz. Sabah işe gideceğiz. Burada davul çalmayın' diyen Alevi ailenin evi tekbir getirerek, İstiklal Marşı söyleyen kalabalık tarafından taşlandı, ahırı ise yakıldı. Saldırganlar tarafından 'Bu aile bugün buradan gidecek' tehditine maruz kalan aileden Hasan Hüseyin Evli, kardeşçe yaşamak istediklerini vurgularken, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, sağduyu çağrısı yaptı.

Malatya'nın Sürgü Beldesi'nde Ramazan davulcusuna 'Oruç tutmuyoruz, davul çalma' diyen Alevi ailenin evi tekbir getiren kalabalık tarafından taşlandı, ahırı ise yakıldı.

Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'ne bağlı Sürgü Beldesi'nde davulcuya 'Oruç tutmuyoruz, evimizin önünde davul çalma' diyen Alevi ailenin evi taşlanıp camları kırıldı. Evin yanındaki ahır ise yakıldı. Tekbir getirip sloganlar atan grup jandarma tarafından uyarı ateşi açılarak dağıtılırken, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 'Herkes soğukkanlı olsun' çağrısı yaptı. Saldırgan grubun serbestçe dolaştığını belirten beldedeki Aleviler, yeni saldırı ihtimaline karşı tedirgin.

Doğanşehir'in Sürgü Beldesi, önceki gece tehlikeli bir provokasyonla karşı karşıya geldi. Çok sayıda Alevi’nin yaşadığı beldedeki olayların kıvılcımı sahur vaktinden önce ateşlendi. Alevi ve Kürt olan Evli Ailesi'nin tek katlı evinin önüne gelen Ramazan davulcusu davul çalmaya başladı. Bunun üzerine aile fertleri camı açıp davulcuya 'Biz oruç tutmuyoruz. Sabah işe gideceğiz. Burada davul çalmayın' dediler. Davulcunun tepki göstermesi üzerine taraflar tartıştı ve davulcu evin önünden ayrıldı.

Tekbir getirip İstiklal Marşı söylediler

Bu olayın duyulması üzerine dün gece 50-60 kişilik grup, tartışmanın yaşandığı evin önünde toplanarak, tekbir getirmeye başladı. İstiklâl Marşı söyleyip, 'Bu aile bugün buradan gidecek' diyen kalabalık, evin camlarını kırdıktan sonra bitişiğindeki ahırı da ateşe verdi. Bu sırada evin içindekiler korku içinde elektrikleri kapatıp içerideki odalara çekildi. Olay yerine gelen jandarmalar kalabalığı dağıtmakta yetersiz kalınca Doğanşehir İlçesi'nden takviye ekip istendi. Gelen ekiplerin müdahalesi ve havaya ateş açması üzerine grup, yaklaşık iki saat sonra dağıldı.

'Bizi linç etmeye geldiler'

Evi taşlanan ve ahırı yakılan Hüseyin Hasan Evli, bugüne kadar Sürgü Kasabası'nda herkesin kardeşçe yaşadığını belirterek, 'Bizim istediğimiz birlik, beraberlik. Kardeş, kardeş yaşamak istiyoruz. Biz böyle olaylar istemiyoruz. Çünkü neden? Çorum'da yaşandı, Maraş'ta yaşandı, Malatya'da yaşandı da ondan. Biz kalkıp da bugüne kadar kimseyi incitmedik' dedi. Yaşadıkları dehşet gecesini anlatan Leyla Evli de olaylar sırasında cep telefonu ile kaydettiği görüntüleri ve eve atılan taşları gazetecilere gösterdi. 'Bizi linç etmeye geldiler' diyen Leyla Evli, şunları söyledi: 'Bizi öldürmeye gelmişler, zaten adamların amacı belliydi. 'Kürtlere ölüm', 'Alevilere ölüm', 'Sizi burada barındırmayız, gidin buradan, gitmezseniz biz sizi öldüreceğiz' diyerek bizi tehdit ettiler. Biz sadece bir gece öncesinde dedik ki 'Bizi rahatsız etmeyin biz uyuyoruz, oruç da tutmuyoruz. Ertesi sabah erkenden 4-5 kişi işe gideceğiz' dedik. Toplanan kalabalık, 'Biz Sivas katliamı gibi yapacağız', 'Madımak'taki gibi yapacağız, yakacağız sizi' dediler.'

Vekilden sağduyu çağrısı

Olayların duyulması üzerine CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Twitter üzerinden 'Herkes sağduyulu olsun. Arkadaşlarımız inceleme için oraya geliyor. Kimse taşkınlık yapmasın' çağrısı yaptı. Olay sonrası çok sayıda jandarma ekibi beldede güvenlik önlemi alarak nöbet tutmaya başladı. Doğanşehir Kaymakamlığı'na vekalet eden Akçadağ Kaymakamı Erhan Günay, Doğanşehir Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Karaman, Sürgü Belediye Başkam AKP'li Faruk Taşdemir ve İl Jandarma Komutanlığı yetkilileri de Sürgü Beldesi'ne giderek inceleme yaptı. Alevi vatandaşlar, saldırgan grubun hâlâ beldede olduğunu, herhangi bir saldırıya uğramamak için dışarı çıkmaya bile korktuklarını belirttiler.

(Taraf/Serkan Bingöl)

Etiketler

linç Sürgü