Selina Doğan milletvekili aday listesinde yok, Paylan aday

Seçime katılacak olan siyasi partiler, milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Geçtiğimiz dönem milletvekilliği yapan Garo Paylan ve Markar Esayan partileri tarafından aday gösterilirken, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan listelerde yer almadı. Listelerde, Roman, Süryani, Ezidi ve Alevi adaylar da parlamento için yarışacak. Milletvekilliği için LGBTİ ve Afro Türk aday da var.

Dört Ermeni aday yarışacak 

Geçtiğimiz dönem AKP İstanbul Milletvekili olan Markar Esayan yeniden aday gösterildi. Esayan İstanbul 2. bölge 11. sıradan aday oldu. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da yeniden aday gösterildi. İstanbul milletvekili olan Paylan bu kez Diyarbakır’da yarışacak. HDP İstanbul 2. Bölge 12.sıradan  Ludmilla Büyüm’ü aday gösterdi.  İYİ Parti de İstanbul 3.Bölge 8. Sıradan Elmas Gragos’u aday gösterdi.

Geçtiğimiz seçimlerde İstanbul’da liste başı olarak seçime giren CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan ise listelerde yer bulamadı.

Tuma Çelik aday

Geçtiğimiz dönemlerde Süryani Avukat Erol Dora’yı Mardin’den HDP Milletvekili olarak parlamentoya girmeyi başarmıştı. HDP bu seçimlerde Erol Dora’yı aday göstermedi. Süryanice Türkçe yayın yapan Sabro Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Mardin 3. sıradan milletvekili adayı oldu.

HDP, 1 Kasım 2015 seçimlerinde Mardin’den 4 milletvekili Meclis’e göndermeye başarmıştı.

HDP’nin listelerinde Afro Türk ve LGBTİ aktivisti adaylar da yer buldu. Afro Türk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yanık İzmir 1. Bölge 3. sıradan milletvekili adayı gösterildi. HDP 1 Kasım 2015 seçimlerinde İzmir 1. Bölgeden 1 milletvekili çıkarabilmişti.

 LGBTİ aktvisiti Hasan Atik ise Edirne’den 4. Sıra milletvekili adayı gösterildi. HDP Edirne’den daha önce milletvekili çıkartamamıştı.

Roman milletvekili Özcan Purçu ise CHP İzmir listelerinden yeniden aday gösterildi. Purçu, yeniden seçilebileceği yerden aday gösterildi.

Paylan: Onur duydum

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan şunları söyledi,

“Diyarbakır’ın adayı olmaktan gurur duyuyorum. Ben Malatyalıyım. İstanbullu Ermenilerin dışında, İstanbul ve diasporadaki Ermenilerin önemli bir bölümü Anadolu’dan sürüklenen Ermeniler. Diyarbakır’da uzun süre vakit geçirdim. Kilisemizin restorasyonu döneminde, 100 yıl önce olduğu gibi çok kültürlü yaşamı yeniden canlandırmak için çok emek verdik. Diyarbakır büyük bir yıkım yaşadı. Ülkemiz üç yıllık karanlık bir dönem geçirdi. Coğrafyamızda, hayal ettiğimiz çok kültürlü ve eşit bir yaşamı hayata geçirmek için mücadele edeceğim. Ayrıca ben partimin Eş Genel Başkan Yardımcısıyım. Bütün Ermenilerin ve bütün Türkiye’nin adayıyım. İstanbullu Ermeniler yanlış düşünmesinler, bütün Ermeni dünyasının bir temsilcisi olarak çalışacağım. İstanbul’da veya Türkiye’nin neresinde olursa olsun, Ermenilerin ve azınlıkların hak ve hukukları için mücadele edeceğim. Türkiye’de adaletin, barışın ve eşitlik hukukun hayata geçirilmesi için mücadele etmeye devam edeceğim.”

Türkiye değişime karar vermeli

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Sorumlusu ve Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik şunları söyledi,

 “Türkiye olağanüstü bir dönemden geçiyor. Dünya ve Ortadoğu değişirken, Türkiye’de değişip değişmeyeceğine karar vermeli. Bu değişimde HDP büyük bir öneme sahip. HDP’nin üzerine düşen görevler de var. Bunun da bilincindeyiz ve üstesinden geleceğiz. Benim adaylığım, Süryani kurumlarının ortaklaşa kararıyla oldu. Bu durum benim omuzlarıma daha fazla yük yüklüyor. Önceki dönemde de Süryani milletvekili vardı. Sayın Erol Dora, meclisteydi. Kendisine de yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etmek istiyorum.”

Doğan: Partimin vereceği görevlere hazırım  

CHP’nin listelerinde yer bulamayan Selina Doğan ise şunları söyledi,   

“Öncelikle 24 Haziran seçimleri ve seçimlerde seçmenlerin tercihine sunulacak listeler hayırlı olsun. Dileriz ki bu seçimler ülkemizi aydınlığa taşısın. 7 Haziran 2015 seçimleriyle birlikte Türkiye’nin çok sesli ve çoğulcu yapısının Parlamentoya yansıyabileceğini gördük. Benim milletvekili seçilmemle birlikte cemaatimizden çok sayıda kişinin bundan cesaret aldığını ve siyasete katıldıklarını gördüm.

Siyasi partilerin 24 Haziran seçimleri için hazırladıkları aday listelerinde bir önceki dönemde gösterdikleri hassasiyetten uzaklaştıkları tespitini yapabiliriz. CHP adına konuşacak olursam kendim için değil azınlık toplumlarından bir herhangi bir ismi aday gösterilmesini beklerdim. Çoğulculuk ve kadınlar açısından bu liste siyaseten hatalı olmuştur. Bunu karşın partime kırgın değilim. Bundan sonra da partimin ve toplumumuzun bana vereceği görevleri yerine getirmeye hazırım. Bu süreç gösterdi ki artık bizler aktif olarak siyasetin içinde yer almalıyız. Ne kadar çok yer alırsak o kadar çok temsil hakkımız olacaktır. Ne kadar çok temsil hakkımız olursa sorunlarımız o kadar çok görünür olacaktır. Siyaset yapmak için birilerinin lütfuna ihtiyacımız olmamalı. Artık liste tartışmalarını bir tarafa bıraktık ve 24 Haziran seçimleri için çalışıyoruz. Hem partimiz hem cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce için çalışıyoruz.”



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.