YSK: 144 bin seçmenin sandığı taşınacak

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, 24 Haziran seçimlerinde güvenlik gerekçesiyle taşınmasına karar verdikleri sandıklardaki seçmen sayısının 144,000 olduğunu açıkladı. HDP bu sayıdaki seçmenin seçim sonucunu değiştirebilecek oranda olduğunu belirtti.

AKP ve MHP'nin desteği ile Mart'ta TBMM'de kabul edilen yasa çerçevesinde mülki amirler ve il seçim kurullarına sandıkların taşınması için talepte bulunma hakkı sağlanmıştı.    

YSK Başkanı Güven, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada sandıkların taşınması konusunda 19 valilikten talep geldiğini, Kurul tarafından bu taleplerin tek tek incelenerek karara bağlandığını söyleyerek, "Sandıkların taşınma talebi ilk kez gelmiyor, taşıma da ilk kez olmuyor" dedi. 

Güven, "Kararı alırken bazı kriterleri dikkate aldık. Güvenlik önemli ama seçmenin hür iradesiyle sandığa gitmesi de çok önemli. Seçmen sayısını, mesafe durumunu da göz önüne alarak 
titiz değerlendirmeyle karar verdik. Azami olarak seçmenlerin yürüyebileceği beş kilometreyi esas aldık. Ama bu, tümü için beş kilometre anlamına gelmesin. Bizim taşıma kararı verdiğimiz sandıkların yarısı iki buçuk kilometre mesafede. Güvenlik gerekçesiyle taşınmasına karar verdiğimiz sandıklardaki seçmen sayısı 144,000. Bunun yarısı, yani 73,500 seçmeni içeren sandıkların taşınma mesafesi 2.5 kilometre." 

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında   "144,000 seçmen seçimin sonucunu belirleyebilecek ciddi bir sayısal nicelik oluşturuyor. Bu açıkça seçmen iradesinin tanınmaması ve yok sayılmasıdır." dedi. Bilgen, "Mesela Siirt için gerekçe olarak gösterilen olay 1993'te gerçekleşmiş. Yani 25 yıl önce bir askerin hayatını kaybetmesini şimdi taşımaya gerekçe yapmak tamamen bahane üretmektir. Birçok yerle ilgili taşıma kararları için de 1990'lı yıllardaki olaylar gerekçe gösteriliyor." diye konuştu.

Bilgen, seçmen azlığı nedeniyle taşıma kararı alındığını ancak 300, 200 seçmenli başka kimi yerlerde taşıma kararı alınmadığını belirterek, "Bu da objektif olunmadığını 
gösteriyor" dedi. (AA, Reuters)
    

      

Kategoriler

Genel Güncel