Ekmekçiyan'ın kardeşi: Bize bir kadın ve köpeğin kemikleri teslim edildi

1983 yılında idam edilen Levon Ekmekçiyan’ın kardeşi Dro Ekmekçiyan, kardeşine ait olduğu belirtilerek kendilerine iade edilen kemiklerin 55 yaşında bir kadına ve bir köpeğe ait olduğunu açıkladı.. İHD eş genel başkanı Eren Keskin "Öyle görünüyor ki Ekmekçiyan paftada yazılan yere gömülmemiş" dedi.

ASALA'nın Ankara Esenboğa Havalimanı’nda 1982 yılındaki silahlı eyleminde yaralı olarak yakalandıktan sonra 28 Ocak 1983’te idam edilen Levon Ekmekçiyan’a ait olduğu belirtilen kemikler, ölümünden 33 yıl sonra 8 Ocak 2016'da Fransa’daki ailesine gönderilmişti. İade için İHD çaba göstermişti. Kemiklerin Fransa'ya gönderilmesinden hemen sonra İHD'de yapılan basın toplantısında İHD Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır şunları söylemişti:

“Ekmekçiyan’ın mezar yerini gösteren herhangi bir işaret, bir taş, bir tahta parçası yoktu. Otlarla kaplı dümdüz bir arazi parçasıydı.  Yaklaşık bir buçuk saat süren kazı sonucunda kemiklere ulaşıldı. Ermeni dini inanış ve geleneklerine göre ölü tabutuyla gömülür. Ekmekçiyan tabutsuz olarak gömülmüştü.

Çıkarılan kemikleri hazırladığımız beyaz torbalara ve torbaları da İstanbul’dan yapılacak cenaze nakline uygun ölçülerde hazırlattığımız 'sanduka' tabir edilen, gereğince koruyucu malzeme ile donatılmış bir hazneye yerleştirdik, Paris uçağına ailenin avukatı Eren Keskin’le birlikte teslim ettik. Ailenin aynı gün cenazeyi teslim aldığı bilgisi tarafımıza ulaştırıldı."

Bu gelişmenin ardından Ekmekçiyan ailesi kemikleri DNA incelemesine tabi tuttu. 2 yıl süren incelemelerin ardından Levon Ekmekçiyan'ın kardeşi Dro Ekmekçiyan cenazenin 1.45 cm boyunda 55 yaşlarında bir kadına ait olduğunu söyledi. Dro Ekmekçiyan kemikler arasında bir köpek ya da kurt familyasına  ait bir hayvanın kemiklerinin  bulunduğunu da söyledi.  Dro Ekmekçiyan “Türkiye güçlü bir ülke, Kenan Evren döneminde Levon’un vücudunun kaybedilmiş olabileceğini sanmıyorum, devlet nerde olduğunu bence biliyor.” dedi. 

Agos'un sorularını yanıtlayan  İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin "Uzun çabalardan sonra mezar yerine ulaşmıştık. 1983 yılından kalma arşivlerden Ekmekçiyan'ın mezar yeri olarak gösteriler paftaya ulaştık. Bu durumda öyle görünüyor ki Levon Ekmekçiyan oraya gömülmemiş, nereye gömüldüğünü ya da gömülüp gömülmediğini bilmiyoruz şimdi. Hep 'arşivler açılsın' deniyordu, işte biz de o arşivi açtık ama bu uygulama ile karşı karşıya kaldık. Bu 12 Eylül yönetiminin bir tasarrufudur öyle görünüyor" dedi. 

İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa karşı Komisyon Üyesi Ayşe Günaysu da Agos'a şunları söyledi: "O dönemden kalma detaylı biçimde tutulmuş kayıt ve kartotekslere bakarak mezar yerini bulduk. Paftada Levon Ekmekçiyan olarak gösterilen yere geldiğimizde mezar taşları bitmişti ve taşlaşmış bir toprak parçası vardı. Görevli 'burası olması lazım' dedi. Bir insana ait bir iskelet ile karşılaştık, dikkatli biçimde paketledik ve Fransa uçağına bizzat teslim ettik" dedi.

Günaysu İHD'nin  mezar yerinin tekrar incelenmesi ve ailenin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla hukuki girişimde bulunacağını da ifade etti. 

İHD gelişmeye dair önümüzdeki salı günü bir basın toplantısı düzenleyecek. 

Kategoriler

Genel Güncel