Boğaziçili öğrencilerin tümü tahliye edildi

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Afrin'de gerçekleştirilen ‘Zeytin Dalı Harekatı’ için lokma dağıtan öğrencilere karşı “İşgalin, katliamın lokumu olmaz” yazılı pankartını açan ve yaşanan gerginliğin ardından tutuklanan öğrencilerin yargılanmasına başlandı.  Öğrenciler, Terörle Mücadele Kanunu’nu 7/2 maddesinde yer alan “terör örgütü propagandası yapmak”la suçlanıyordu.

Yargılama öncesinde duruşmaya ilişkin çağrı yapan tutuklu öğrencilerin aileleri, çocuklarının yaklaşık 3 aydır özgürlüklerinden, üniversitelerinden, arkadaşlarından ve öğrenim haklarından mahrum bırakıldığına dikkat çekti.

Büyük duruşma salonlarının dolu olması nedeniyle 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kendi salonunda yapılan duruşmada fiziksel yetersizlik sebebiyle pek çok kişi ayakta kaldı.

İfade veren öğrenciler suçlamaları kabul etmediler ve gözaltı ve tutululuk sürecinde darp edildiklerini söylediler. 

Öğrencilerin ardından avukatların savunmalarına geçildi. Öğrencilerin avukatlarından Aynur Tuncer dosyadaki hukuka aykırı deliller üzerine, Metin Sezgin eylemin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği üzerine, Levent Pişkin ise atılı suçun unsurlarının oluşmadığı yönünde savunma yaptı. Avukat Yıldız İmrek de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) karalarından örnekler sunarak hak ve özgürlüklere ilişkin beyanlarda bulundu. Avukatlar ilk aşamada derhal beraat, mahkemenin aksi kanaati halinde ise tahliye talebinde bulundular.

Mahkeme tutuklu tüm öğrencimlerin tahliyesine karar vererek duruşmayı 3 Ekim tarihine erteledi. 

Kategoriler

Genel Güncel