Yeni Hükümet’in yeni eylem planı

Ermenistan’ın yeni hükümetinin programı bu hafta kabul edildi. 29 sayfalık planda temel değişimlere ve erken parlamento seçimlerine ek olarak, dış ve iç güvenlik konularına, yolsuzlukla mücadeleye, ekonominin istikrarlı gelişimine yer verildi.

7 Haziran’da Parlamento’da kabul edilen programa göre, Ermenistan hükümetinin temel amacı, Nisan ayında başlayan ve Mayıs’da zaferle sonuçlanan Kadife Devrim’in değerlerini ulusal değerler haline getirmenin yanısıra, hükümet-halk ilişkilerini bu şeffaf ve eşitlikçi yeni yaklaşıma göre düzenlemek.

Program, hükümetin yalnızca halkın özgür iradesiyle oluşturulabileceğini söylüyor. Hükümet programı aynı zamanda Ermenistan ve Artsakh'ın (Dağlık Karabağ) daimi güvenliğinin güçlendirilmesi için çağrıda bulunuyor.

Yeni plan daha önce yapılan yolsuzlukların araştırılması ve cezalandırılmasını öngörürken, ülkede insan haklarının korunmasına, herkesin özgür yaratım hakkına ve aynı zamanda onurlu ve mutlu bir hayat için elverişli koşulların yaratılmasına odaklanmakta. Yapay ekonomik tekellerin ortadan kaldırılması, ekonomik rekabetin korunması programda yer alan konuların başında geliyor.

Programda, “Kadife Devrim zaferi, Ulusal Meclis'in, Ermeni halkının gerçek politik seçimini ve tercihlerini yansıtmadığı gibi, gerçek güç dengesini de yansıtmadığını açıkça ortaya koymaktadır, bu tartışılmaz bir gerçektir” deniyor.

Yeni seçim sistemi

Bir yıl içinde erken parlamento seçimleri düzenleneceği, seçim sisteminin düzeltileceği, seçmenlerin iradesini özgürce ifade etmesini engellemek için geçmişte gerçekleştirilen kısır uygulamaların da yok edileceği belirtiliyor.

Yeni hükümet, özgür, adil, şeffaf ve demokratik olacağını ilan ettiği erken parlamento seçimleri sözü verirken, katılımın önemini de vurguluyor. “Bu seçimlerin yapılması ve sonuçların toplum tarafından kabul edilebilmesi için, Seçim Yasası ve Seçim Sistemi ile ilgili önemli reformların uygulanması gerekmektedir” denen açıklamada oy sayımı için yeni otomatik sistemlerden de bahsediliyor.

Cumhuriyetçilerden alay ve eleştiri

Muhalif milletvekili, Cumhuriyetçi Parti sözcüsü Eduard Şarmazanov, oylama öncesinde programı beğenmediğini, metnin sayılardan uzak, temenni ve istekler ile dolu olduğunu söyledi. “%7 Ekonomik büyüme ile teslim ettiğimiz ülkeyi, bir yıl içinde ne kadar geliştireceklerine ait tek bir sayı verilmemiş” diyen Şarmazanov, Paşinyan’ın LGBT üyeleri konusunda programa bir şey eklenmemesini alay eden bir tarzda eleştirdi. Parti sözcüsü “Elton John ve mücadelesi hakkında bir şey denmemiş, keşke deselerdi de bu marjinal gruplar hakkında ne düşündüklerini halkımız anlasaydı” dedi.

Öte yandan Şarmazanov’ın ve Cumhuriyetçi Partililerin “sayı ve oran yok” eleştirileri gerçekçi değil, zira kendilerine ait bundan önceki hükümet programlarında da benzer hedefler verilirken yıllık ya da dönemsel hedefler konmamıştı.

Program 7 Haziran'da gerçekleşen oturumda kabul etti. Programa 62 milletvekili Kabul, 39 milletvekili Red oyu verdi. Oylama öncesinde Ermenistan Cumhuriyetçi parti Meclis Grubu  Başkan Yardımcısı Vahran Bağdasaryan, Hükümet Programına karşı olduklarını, ancak Parti grubunun gerekli miktarda kabul oyunu sağlayacağını söyledi.

Kategoriler

Genel Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında