AB'den Yunanistan'a iyi haber: Borçların vadesi uzatıldı

Euro bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın Ağustos ayında kurtarma paketinin sona ermesinden sonra kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlamak için ekonomiye yüksek miktarlı nakit enjeksiyonunun yanı sıra, borçların büyük bir kısmının vadesini uzattılar ve faiz ödemelerini ertelediler.

Yunanistan'da 2010 yılından bu yana üç kurtarma programı uygulanmasına rağmen, ülkenin hâlâ gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 180'i oranında borcu bulunuyor. 

Yunanistan yüksek bütçe açığı ve büyük kamu borcu nedeniyle 2010 yılında piyasalara erişimini kaybetti.

Euro bölgesi maliye bakanları grubunun başkanı Mario Centeno anlaşma müzakerelerinin ardından bugün basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Yunanistan, sekiz yılın sonunda mali yardımı(kurtarma paketini) tamamlıyor" dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos, anlaşmanın Yunanistan'ın borcunu sürdürülebilir hale getirdiğini ve piyasalara tekrar dönmesinin yolunu açtığını söyleyerek, "Yunan hükümeti bu anlaşmadan memnun" dedi.

Gelecek 10 yıllarda borç ödemelerinin çok ağırlaşmaması için 10 yıllık ikinci kurtarma paketi kapsamında Yunanistan'a verilen 96.9 milyar euroluk kredinin vadesinin ve ödemesiz sürelerinin uzatılması, borcun hafifletilmesinin kilit unsuru olarak görülüyor. Ayrıca Yunanistan'a 15 milyar euroluk yeni bir kredi sağlanacak. (Reuters)

     

Kategoriler

Genel Dünya