YSK seçim sonuçlarını 5 Temmuz'da açıklayacak

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimin kesin sonuçlarını 29 Haziran'da açıklaması bekleniyordu ancak YSK Başkanı Güven sonuçların 5 Temmuz'da açıklanacağını söyledi.

YSK Başkanı Sadi Güven "Seçim ikinci tura kalsaydı (29 Haziran) cuma günü itirazları değerlendirip kesin sonuçları açıklayacaktık. Ancak birinci turda cumhurbaşkanı seçimi sonuçlandığı için normal milletvekili seçimindeki süreci burada işleteceğiz. Buna göre önümüzdeki hafta yani 4 Temmuz itibariyle bizde sonuçlanacak ve 5 Temmuz günü sonuçları açıklayacağız." dedi.

Kesin olmayan sonuçlara göre sandalye sayısı ilk kez 600 olan TBMM'de AKP ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı 343 milletvekili ile çoğunluğu alırken, Meclis'te AKP'nin tek başına yasa, Cumhur İttifakı'nın da diğer partilerden destek almadan anayasa değişikliği yapamayacağı bir döneme girildi. YSK'nin sonuçları 5 Temmuz'da açıklayacak. Bunun ardından TBMM takvimi işlemeye başlayacak ve kesin sonuçların açıklanmasından üç gün sonra TBMM Genel Kurulu yeni yasama döneminin ilk oturumunu yapacak. 

Bu oturumda en yaşlı milletvekilli geçici başkanlık görevini üstlenecek. Milletvekili seçilen 600 isim toplantıda yemin ederek görevlerine başlayacak. 

CHP'nin Antalya Milletvekili Deniz Baykal şu anda en yaşlı milletvekili durumunda ancak sağlık sorunları yaşayan Baykal'ın oturumu yönetip yönetemeyeceği henüz kesinlik kazanmadı. 

TBMM Başkanı seçimi için de takvim aynı gün başlayacak. Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, yemin töreninin ardından ilk beş gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık 
başvuruları yapılacak. İkinci beş günlük sürede de seçimler gizli oylama ile gerçekleştirilerek, Meclis'in yeni başkanı seçilecek. 

16 Nisan referandumunda kabul edilmesinin ardından 24 Haziran seçimiyle birlikte hayata geçmeye başlayan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanı yürütmenin başı olarak 
kararname çıkarma ve bütçe yapma hakkına sahip olurken, TBMM'yi çok partili bir dönem bekliyor. Erdoğan, yemin etmesinin ardından sayısı 26'dan 16'ya düşürülen bakanlıklara atamalar yapacak ve başkan yardımcılarını seçecek. Anayasaya göre cumhurbaşkanı birden fazla yardımcı seçebiliyor. (AA, Reuters)

               

Kategoriler

Genel Güncel