TANAP'tan gaz sevkiyatı başladı

Enerji şirketi BP'nin liderliğindeki konsorsiyum tarafından Azerbaycan'ın Şah Deniz sahasında üretilen doğalgazın Türkiye'ye sevkiyatına Cumartesi gününden itibaren başlandığı, BP tarafından açıklandı. 

Avrupa Birliği, Güney Gaz Koridoru adı verilen projeyle, üyelerinin Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Bu projeyle 2020 yılına kadar Avrupa'ya yılda 16 milyar metreküp doğalgaz akışının gerçekleşmesi planlanıyor. 

Azerbaycan'daki Şah Deniz II sahasından çıkarılan gaz 1,850 km uzunluğundaki Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ile Türkiye'ye, 487 km uzunluğundaki Güney Kafkasya uzatma hattıyla da Gürcistan'a geçiyor. Doğalgaz, 878 km uzunluğundaki Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya'ya ulaşacak. 

BP'nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye bölge başkanı Gary Jones yaptığı yazılı açıklamada, "Operatör konumundaki BP, Azerbaycan ve tüm bölgede sahip olduğumuz uzun dönemli ortaklıkların, dünya çapındaki bu projeyi başarıyla tamamlamamıza imkan vermesinden dolayı çok mutlu. Böylece Türkiye'deki tüketicilere olan taahhüdümüzü yerine getirmiş oluyoruz" dedi. 

BP, 28 milyar dolarlık projenin, en az 28 adet deniz altı kuyu, iki köprü bağlantılı platform, 500 km deniz altı boru hattı ve akım hattı ile Bakü yakınındaki Sangachal mevkiinde bir tevsi tesisi ile Güney Kafkasya boru hattındaki uzatmayı da kapsadığını açıkladı. (Reuters)

     

Kategoriler

Genel Dünya