Dink cinayeti davası 10 Temmuz Salı günü devam edecek

Dink cinayeti davası 10-11-12 Temmuz tarihlerinde devam edecek. Önümüzdeki hafta yapılacak duruşmalarda Mahkeme, dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memurları ve dönemin Trabzon Jandarma Komutanlığı’nda görevli bazı isimleri tanık olarak dinlemeye başlayacak.


Üç iddianame

19 Ocak 2007’de işlenen Hrant Dink cinayetine ilişkin yargı sürecinde üç ana iddianame hazırlandı. 3 Haziran 2017’de kabul edilen üçüncü iddianameyle beraber; Fethullah Gülen, Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Aslan, Faruk Mercan gibi isimlerle beraber dönemin Trabzon İl Alay Komutanı Ali Öz, dönemin bazı Trabzon ve İstanbul Jandarma Komutanlığı görevlileri de sanık durumuna geldi.

Cinayete ilişkin hazırlanan üçüncü iddianame, 3 Haziran 2017’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, ilk duruşma 3 Temmuz 2017’de yapılmıştı. Üçüncü iddianamenin arından ardan geçen bir yıllık süreçte, soruşturmanın genişletilmesi ve bazı sanıklar hakkında soruşturma yürütülmesine ilişkin Dink ailesi avukatlarının yaptığı başvurularla ilgili karar verilmezken, 24 sanık hakkında tahliye kararı verildi.  Davada sadece 7 tutuklu sanık kaldı. Dink cinayeti davasında halen 10 sanık firari durumunda.

Genişletme talebi  

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayetine ilişkin Trabzon, İstanbul ve Samsun’da görevli bazı kamu görevlileri hakkında hiç soruşturma yürütmedi; diğer bazı kamu görevlileri hakkında ise dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi. Dink ailesi avukatları, aralarında dönemin İstanbul Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu’nun da bulunduğu 13 jandarma görevlisi hakkında soruşturma açılması için Kasım 2017’de İstanbul 14. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulunmuştu.  Mahkeme aradan 8 ay geçmesine karşın, başvuruyla ilgili halen bir karar vermiş değil. 

Dink davasıyla ilgili tahliyeler 

7 Temmuz 2017: Jandarma görevlileri Ali Barış Sevindik, Yusuf Bozca, Volkan Şahin, Abdullah Dinç ile IQ Yayınları sahibi Adem Sarıgöl tahliye edildi.

3 Ağustos 2017: Samsun Jandarma görevlileri Murat Bayrak, Yüksel Avan, Atilla Güçlüoğlu ve Birol Ustaoğlu'nun tahliyesine karar verildi.

6 Ekim 2017: Samsun TEM Şubesi amirlerinden Metin Balta ve Ahmet Çetiner, Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlilerinden Ergün Yorulmaz, Hüseyin Yılmaz ve Gazi Günay tahliye edildi.

8 Aralık 2017: Dönemin İstanbul İl Jandarma İstihbarat görevlileri Bekir Yokuş, Ecevit Emir, Emre Cingöz, Hacı Şerif Şimşek ve Şeref Ateş tahliye edildi.

13 Şubat 2018: Dönemin Trabzon İl Jandarma görevlileri Okan Şimşek ve Veysel Şahin’in tahliye edilmesine karar verildi.

17 Mayıs 2018: Dönemin Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız tahliye edildi

20 Haziran 2018: Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlisi Özkan Mumcu ve Dink cinayetinin hemen ardından Ogün Samast’ı Samsun’da yakalayan ekipten Samsun Emniyet Müdürlüğü görevlisi Yakup Kurtaran tahliye edildi.