Paşinyan yolsuzluk operasyonlarını değerlendirdi: Feodallerin zamanı geçti

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 5 Temmuz’da Goris’te yurttaşlarla buluşma esnasında gündemdeki yolsuzluk operasyonlarına değindi.

Paşinyan ʺSuç veya kanunsuzluğu kimin yaptığı beni ilgilendirmiyor. Benzeri şahıslar sorumluluğa tabi olmalılar, Ermenistan’da kanunsuzluğa son vereceğiz ve kökten temizleyeceğiz. Feodaller ve prenslerin zamanı geçtiʺ dedi. Paşinyan 'Ermenistan’da artık dokunulmaz insanlar yok ve olmayacak" diye konuştu.

Başbakan bütün bunların halkın desteği sayesinde mümkün olduğunu kaydederek ʺSizin desteğinize sahip olmadığımı hissettiğim an, başbakanlık ofisinde bir saniye bile durmamʺ dedi.

Paşinyan ayrıca ʺYolsuzluk ifşaatları, istismarlar, vergi kaçakçılıklarının ortaya çıkarılmasıyla sağlanan olanaklardan asgari 10 milyar dram'ı sübvansiyonlara tahsis edeceğizʺ dedi.

Operasyonlar sürüyor

Ermenistan'da son iki haftadır eski rejimin aktörlerine yönelik bir soruşturma dalgası yürütülüyor. 

Ermenistan Milli Güvenlik birimleri geçtiğimiz günlerde devlet televizyon kanalında incelemeler yürüttü. Haberlere göre televizyon kanalı ekipman kiralama adı altında gerçekte olmayan birçok şirketle sözleşmeler imzalamış. 

EMG birimleri ayrıca Ermenistan Tüm Ermenileri Vakfı Başkanı Ara Vardanyan’ı gözaltına aldı. Vardanyan'ın vakfın kredi kartını kendi ihtiyaçları için kullandığı öne sürülüyor. Vardanyan gözaltına alındıktan sonra kefaletle tahliye edildi.

Serj Sarkisyan'ın kardeşi gözaltında

4 Temmuz’da ise Milli Güvenlik Güçleri Serj Sarkisyan’ın  kardeşi Aleksander Sarkisyan’ın evinde arama yaptı. Sarkisyan ve oğlu akşam saatlerinde karakola götürüldü. Sarkisyan’ın kamu gücünü kendi çıkarı için kullandığı iddiaları yıllar boyu gündemdeydi. Sarkisyan’ın şirketlere zorla ortak olduğu sık sık öne sürülüyordu. 

1 Mart tekrar gündemde

2008 yılında Ermenistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle gerçekleştirilen barışçıl protestolar 10 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Bu konuyla ilgili davada da ilerleme sağlandı. Dönemin Savunma Bakanı Mikayel Harutyunyan için, anayasal düzeni zorla devirmeye yönelik faaliyetlerinde bulunma gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldı. Dava kapsamında Ermenistan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın da ifadesi alındı. Soruşturma devam ediyor.