Dink cinayeti davası: Ali Öz ve Metin Yıldız tahliye edildi

Dink cinayeti davasında Metin Yıldız ve Ali Öz tahliye edildi. Ali Öz hakkında ev hapsi, Metin Yıldız hakkında ise adli kontrol uygulanmasına karar verildi.

Dink cinayeti davasının yeni celsesi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti.  Celsenin üçüncü ve son gününde tanıklar dinlendi. Bugünkü (12 Temmuz) duruşmada ilk olarak dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde polis memuru olarak görev yapan Bahadır Tekin tanık olarak dinlendi. Tekin, cinayetten önce, Trabzon İstihbarat Şubesinden, Hrant Dink'in öldürüleceğine dair gelen yazıyla ilgili tahkikat yapan polis memurlarından. 

Tekin, şunları söyledi, 

''C Şube yani Aşırı Dini Faaliyetler bölümünde polis memuru olarak görev yaptım. Benim görevim tahkikat yapmaktır. Tahkikat yapar, rapor hazırlarız. O gün masa amirim, bir ekmek fırını tahkikatı görevi verdi. Ekip arkadaşımla beraber adreste geçen yere gittik. Adresteki yerde fırın yoktu. Çevrede araştırma yaptık.  Bize Osman Hayal'in araştırılması istendi. Ben gelen yazıyı görmedim. Yazıyı masa amiri Volkan Altunbulak görür. Biz evrak görmeyiz. Bize sadece Osman Hayal dediler. Konuyu anlatmadılar. Bizim numara sorgulama yetkilerimiz yok. Sorgulamaları masa amirleri yapar.''  

Tekin, Hrant Dink adını o dönem basından duyduğunu söyledi. 

'Sinyal bilgisi uyuşmuyor'

Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, Tekin'in Sarıgazi'de Osman Hayal'i araştırdıklarını söylediği gün ile, telefon sinyal bilgilerinin söyledikleriyle uyuşmadığına dikkat çekti.  Horasan,' 'Bu evrak doğru mu?'' diye sordu.  

Tekin, ''Gideceğimiz yer fırındı. Sabah erken çalıştıkları için erken gitmemiz gerektiğine karar verdik. Sabah erken saatlerde gidip takip faaliyetinde bulunduk. Telefon görüşmesi yapmadığımız için sinyal bilgisi çıkmamıştır'' dedi. 

Avukat Hakan Bakırcıoğlu, Tekin'e sabah saatlerinde sinyal bilgilerinin olduğunu ve sinyal bilgisinin söylediği gibi Sarıgazi'de olmadığını, beraber gittiği Özcan Özkan'ın da sinyal bilgilerinin Anadolu yakasında olmadığını gösterdiğini söyledi. Bakırcıoğlu Tekin'e gerçeği söylemesi gerektiğini hatırlattı.  Tekin, evrakın gerçek olduğunu söyledi. 

Mahkeme heyeti tarafların taleplerini aldı.  

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlilerinden  Özcan Özkan, dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Selim Kutkan, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarattan Sorumlu Başkan  Yardımcısı Şammaz Demirtaş, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerinden Volkan Altınbulak, Trabzon İl Jandarma Komutanlığında görevli binbaşı Ali Oğuz Çağlar 'ın tanık olarak dinlenmesini istedi. 

Bakırcıoğlu, MİT Bölge Başkanlığı görevlilerinin de tanık olarak dinlenmesini istedi. 

Cumhuriyet Savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. 

İki kişi tahliye edildi

Mahkeme Heyeti ara kararında, Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz ve Trabzon Jandamra İstihbarat Şube Müdür Metin Yıldız'ın tahliyesine karar verdi. Heyet, Öz hakkında ev hapsine Yıldız hakkında ise adli kontrol uygulanmasına karar verdi. 

 Duruşma, 24-25 ve 27-28 Eylül tarihine ertelendi. 

Kategoriler

Güncel