Gazeteci Canan Coşkun'a 2 yıl 3 ay hapis cezası

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun’a “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması Çağlayan’daki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

DHKP-C’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan avukatların 20 Eylül’de çıkarıldıkları savcılıktaki sorgularını haberleştiren Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun’a “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması Çağlayan’daki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Önceki celse mütalaasını veren savcı, Coşkun’un Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın avukatlarının tutuklanmasına ilişkin soruşturma dosyasında kısıtlama kararı olmasına rağmen “soruşturmayı tehlikeye atacak şekilde haber yaptığı, gizli tanığı teşhir ettiği” iddiasıyla TMK 6/1 kapsamında 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Coşkun, esasa ilişkin savunmasında, 2013 yılından bu yana Cumhuriyet gazetesine bağlı olarak adliyede muhabirliği yaptığını belirterek, yazdığı haberlerin unsurlarının da avukatlar, mahkemeler, hakimler, savcılar, sanıklar, şüpheliler, tanıklar olduğunu vurguladı. Coşkun duruşma savcısının mütalaasındaki suçlamalara şöyle yanıt verdi: 

"Katledilen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink dosyası hakkında soruşturma aşamasında kısıtlılık kararı vardı. O aşamada cinayetin azmettiricisi Erhan Tuncel ve tetikçisi Ogün Samast tanık olarak ifade verdi. Dolayısıyla söyledikleri haber değeri taşıyordu. O an 'kısıtlılık kararı var' diye düşünseydim işimi yapamazdım. Bunu haberleştiren tek kişi de değilim. Yani, savcı hem eksik hem de yanlış biliyor. Suçlandığım haber kısıtlı bir soruşturmayla ilgili yazdığım ilk haber değil. Hiçbiri soruşturmanın amacını tehlikeye sokmadığı için dava konusu edilmedi. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğim çünkü bunun toplumsal hafıza için bir gereklilik olduğuna inanıyorum.Savcının diğer suçlaması da tanık Berk Ercan'ı ve ailesini teşhir ederek terör örgütlerine hedef gösterdiğim iddiası. Nasıl yaptığım belli değil. Haberde ne bir fotoğraf kullanılmış ne de betim yapılmış. Ailesi ile ilgili ise tek bir kelime bile yok." 

Coşkun beraatini talep etti.

Mahkeme Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun’a “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Cezada indirime gitmeyen mahkeme, erteleme de vermedi. (Evrensel, Cumhuriyet)

Kategoriler

Genel Güncel