MB faiz artırmadı piyasalar sert tepki gösterdi

Merkez Bankası'nın (TCMB) artırım beklentilerine karşın politika faizini yüzde 17.75'te sabit tutmasının ardından TL varlıklarda sert satış yaşanırken; dolar/TL 4.94'e kadar yükseldi, BIST-100 endeksindeki kayıplar ise yüzde 3.5'i geçti.

Nisan ayından bu yana 500 baz puan faiz artıran TCMB bugünkü toplantısında artırım beklentilerinin aksine politika faizini yüzde 17.75'te sabit tuttu. 

Para Politikası Kurulu kararı öncesinde 4.7635 seviyesinde bulunan dolar/TL, kararın ardından 4.94 seviyesine kadar yükselmesinin ardından saat 14.30'da 4.9080 seviyesinde bulunuyordu. 

PPK kararına piyasanın tepkisinin sert olduğunu belirten     GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Piyasa faiz artışını bu kadar fiyatlamışken, beklentilerin çok dışında bir karar geldi. Albayrak'ın 'piyasanın önünde gideceğiz, piyasa ile kavga etmeyeceğiz' açıklamasıyla 100-125 baz puanlık faiz artışı beklentisi oluşmuştu. Artış gelmeyince, piyasa tepkisi çok sert oldu" dedi.

Kararın ardından BIST-100 endeksine de sert satış geldiğini belirten Erkan, "Faiz artışıyla birlikte TL varlıklarda bir değerlenme söz konusu olabilir şeklinde de bir beklenti vardı... Ancak önümüzdeki dönemde borsada da aşağı fiyatlamalar bekleyebiliriz" dedi.  (Reuters)

Kategoriler

Genel Güncel