Yunanistan’da büyük acı

Yunanistan’daki orman yangını şu ana kadar 80 kişinin ölümüne yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açtı. Ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Hala çok sayıda kayıp var. Bosna gezisinin yarıda kesip ülkesine dönen Başbakan Çipras aynı anda başlayan yangınları şüpheli bulduğunu söyledi. Yangında ölenlerin kimliklerini belirlemek için çabalar sürerken ölü sayısın artmasından korkuluyor. Yunan basını ise yeterli önlem alınmadığı için hükümeti eleştiriyor ve başkent Atina’ya çok yakın olan bölgedeki vatandaşların nasıl korunamadığını sorguluyor.

Öte yandan yangını büyümesinde güçlü rüzgarların etkili olduğu da belirtiliyor. Yangın gerçekleştiği sırada Atina’da bulunan Apoyevmatini gazetesi genel yayın yönetmeni Mihail Valisiadis Agos’un sorularını yanıtladı. Valisiadis Atina’dan da hissedilen çok güçlü bir rüzgar olduğunu söyledi. “Hala kayıplar var, kimse kayıp sayısını tam bilmiyor” diyen Vasiliadis halk arasında çok güçlü bir dayanışma olduğunun altını çizdi. İnsani hikayelerin çok çarpıcı olduğunu belirten Vasiliadis “Bir kadın ve kocası, torunları ve bakıcısı ile yangına yakalanıyor. Torun ve bakıcıyı gönderiyorlar ancak yaşlı olan koca evden çıkamayınca karısı da kocasının yanında kalıyor ve hayatlarını kaybediyorlar” dedi. Vasiliadis başka bir vakada ise bir kadın ve kızlarının tam 5 saat denizde kaldıktan sonra kurtarıldıklarını söyledi. Vasiliadis yanan arabalar dışında çok sayıda yanmayan araba da olduğunu ancak sahiplerinin ortada görünmediğini, bir ihtimal bu kişilerin kayıp olduklarını kaydetti. Vasililadis yanan Mati bölgesinin hemen yakınındaki NeoVutsa bölgesinin 1922’lerde Türkiye’den Fethiye bölgesinden giden Rumlar tarafından kurulduğunu ve bu bölgenin de büyük hasar gördüğünü söyledi. 

Bartholomeos’tan yardım çağrısı

Yangın sonrasında Ekümenik patrik Bartholomeas  yardım çağrısında bulundu. Patrik, NeoVutsa’daki Likya Çocuk Kampı ve köyünün ağır hasar aldığını belirterek İstanbul metropolitlikleri, vakıflar ve ekümenik kiliseye bağlı kurumlara yardım çağrısında bulundu. Yunanistan’daki İstanbullu Rumlar Evrensel Federasyonu’nun da aynı konudaki çağrısı üzerine İstanbul’daki Rum toplumunun da bir kampanya düzenlediği öğrenildi.

Kategoriler

Genel Güncel Dünya