Paşinyan Tempoyu Düşürmüyor

Son aylarda Ermenistan, Başbakanın basın toplantılarına daha önceki yıllarda alışık olmadığımız bir ilgi gösteriyor, Paşinyan’ın her sözü, her çıkışı dikkatle dinleniyor, iç siyaset halkın gündemini bu yaz sıcaklarında bile meşgul ediyor.

Paşinyan bu hafta yaptığı son basın açıklamasında merak edilen sorulara cevap verdi. Eski bir muhalif gazeteci olan Paşinyan, basın ile ilişkilere büyük önem atfetmenin yanı sıra, gazeteciler ile alışık olmadığımız saygı ve dostluk çerçevesinde görüşüyor. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Paşinyan, seçimlere bir an önce gidilmesini istediğini söyledi, net tarih veremese de, “Devrim, heyecanını artık daha somut işlere bırakmalı” dedi. 

Dışardan gelen yatırımın büyümesi için çalıştıklarını belirten Paşinyan, görüşmelerin olumlu geçtiğini Diaspora ve yabancı yatırımcının Ermenistan’a büyük ilgisi olduğunu söyledi. “Yatırım ve ticaret artık Ermenistan’da  belirli bir zümrenin elinde olmayacaktır” diyen Paşinyan yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için yeni modeller üzerinde çalıştıklarını da belirtti.

Geçen haftalarda ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan ile yaptığı görüşme hakkında konuşan Paşinyan, “Kendi isteği ile gerçekleşti, Karabağ konusu ile ilgili benim bilmediğimi düşündüğü konuları paylaşmak için gelmişti, kendisini dinledim ama bunlar benim bilmediğim şeyler değildi” diyen Paşinyan, Karabağ ile ilgili gazetecilerinin sorularına şu yanıtı verdi: “Karabağ konusunda toprak tavizi konusu gündeme bile gelemez, bu sorun halk iradesi dışında çözülmeyecektir, görünen o ki Azerbaycan konuşmaya ve barışçıl çözüme hazır değil, oysa biz hala oturalım konuşalım diyoruz, sorun sadece konuşarak ve barışçıl yollar ile çözülecektir”. Paşinyan Karabağ konusu konuşulurken Rusya’nın bölgede savaşı durduracak gücü olan bir ülke olduğunun da altını tekrar çizdi. 

“Bu kadar hırsızlığı ben bile tahmin etmiyordum”

Yolsuzluk ile mücadele operasyonlarına devam edileceğini ve hiçbir suçlunun cezasız kalmayacağını belirten Paşinyan “Bu kadar yüksek meblağdaki yolsuzluk bizim bile tahmin etmediğimiz bir şey” dedi.  Bir rövanş ruhu içinde olmadıklarını belirtircesine, hedeflerinin Ermenistan’daki cezaevlerini eski rejimin aşıkları ile doldurmak değil, ülkede adaleti tahsis etmek olduğunu söyledi. Son iki aydır tüm güvenlik ve yargı sisteminin aralıksız operasyonların içinde olduğunu, onların da yorgun düştüğünü anlatan Paşinyan yolsuzluğa bulaşan herkesin cezalandırılacağının altını çizdi.

Paşinyan ABD Yolcusu

Başbakan Birinci Yardımcısı Ararat Mirzoyan’ın yaptığı Amerika gezisinin ardından Paşinyan’ın da  Eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne resmi bir ziyarette bulunacağı, Başkan Trump ile özel bir görüşme gerçekleştireceği ve Birleşmiş Milletler ana oturumunda bir konuşma yapacağı öğrenildi. Gezinin detayları  tam olarak belli olmasa da Ermenistan’ın ABD Büyükelçisi  Grigor Hovhanisyan’ın bildirdiğine göre Trump ile görüşme sanılanın aksine Paşinyan’dan değil, bir grup senatörün Paşinyan’ı daveti ile  gündeme geldi. 

Paşinyan ile Putin Telefonda Görüştü

Paşinyan’ın ABD yolculuğunun basına yansımasının hemen ardından Putin Paşinyan ile bir telefon görüşmesi yaptı. Kremlin, konuşmanın Avrasya Ekonomik İşbirliği çerçevesinde yapıldığını söylese de konuşmanın detaylarının daha siyasi olduğu tahmin edilmekte.

Öte yandan 16 Temmuz’da Gümrü’nün Panik köyünde Ruslara ait 102 nolu birlikte köylülere haber verilmeden başlanan askeri tatbikat korku ve paniğe yol açtı. “Panik’te Panik” başlıkları ile yabancı basının da ilgisini çeken olayın ardından Paşinyan, bazılarının, özelikle cumhuriyetçilerin “kaba ve sert” bulduğu bir çıkış yaparak, Ruslar tarafından yapılanın kabul edilmeyeceğini, sorumluların cezalandırılacağını ve benzer bir olayın yaşanmaması için garanti verilmesi gerektiğini belirtti. Paşinyan’ın bu sözlerinin ardından özür dileyen Rus askeri birlikler, Savunma Bakanı David Donoyan’ın isteği üzerine kendisi ile görüşüp benzer olaylarının tekrarlanmayacağını belirttiler.  

Paşinyan’ın sineye çekmediği bu olayı da Putin ile telefonda görüşmüş olabileceği düşünülüyor. Hatırlatmakta yarar var, geçen haftalarda Paşinyan Brüksel’e yaptığı gezi sırasında, AB yetkililerinin Ermenistan’a yapacakları yardımın düşürülen hükümet ile kararlaştırılan ölçüde olmasının ortaya çıkmasıyla, bunun adil olmadığını belirtmişti. Paşinyan, yolsuzluklar hükümeti ile kendi hükümetine aynı şekilde yaklaşılmasını, AB’nin bir Ermenistan siyaseti olmamasına bağlamıştı.  “Tek stratejik ortak AB değildir” sözleri Ermenistan’ın Rusya’ya göz kırpması olarak algılanmıştı.  Paşinyan’ın “Demokrasiyi Ermenistan’da tahsis edeceğiz, sizinle ya da size rağmen” sözlerinin ardından AB hibeyi %25 artıracağını belirtmişti. Rus Basını ise “Paşinyan AB’ye rest çekiyor” benzeri başlıklar ile Ermenistan-Rusya stratejik ortaklığını hatırlatmıştı.

Sarkisyan’ın Korumasından Bütçeye  2 Milyon Dolar 

İkinci Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın koruma ekibi müdürü Vaçakan Ghazaryan geçen ay evine ve kendisine ait işyerlerine yapılan baskının ardından, özel bir bankadan çektiği 2 milyon dolar elinde bankadan çıkarken yakalanmıştı. Vaçakan “yasa dışı zengin olma” şüphesi ile gözaltına alınmış, farklı yerlerden toplanılan 1.5 milyar (3 milyon ABD Doları) Ermenistan Dramına, mahkeme kararı ile el konulmuştu.

Mahkeme bu hafta Ghazaryan’ın 1 milyar dram (2 milyon ABD Doları) kefalet ile tutuksuz yargılanması karar verince, Ghazaryan parayı ödeyip, serbest kaldı. Yargı süreci devam ederken kulislerde Ermenistan’daki narkotik ağını elinde bulundurulduğu iddia edilen Ghazaryan için,” başkalarının” bu parayı ödediği, Ghazaryan’ın bağlarının ortaya çıkmasını engellemek için bu yola başvurulduğu, cezaevinden çıkarılması ve susturulması için tüm bunların “arkadaşları” tarafından ayarlandığı belirtiliyor.

 

Eçmiadzin cephesi sakin 

Ermenistan'da Haziran’ın ilk haftasında başlayan Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II'ye yönelik protesto cephesi  şu an sakin gözüküyor. "Yeni Ermenistan-Yeni Katolikos" isimli inisiyatif Karekin II'ye istifa etmesi çağrısında hala ısrarcı olsa da, Başbakan Paşinyan’ın “Devlet kilise işine karışmamalıdır” sözü şu an için konuya noktayı koymuşa benziyor. 

Kadife devrimin ilan edilmesinin hemen ardından “Bu kadar kişi toplandığımıza göre artık iyi bir Katolikos da seçmeliyiz” diyenler hala Karekin II'yi Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu olarak görmek istemedikleri konusunda hemfikirler, onlara göre Katolikos, Sarkisyan rejiminin, yolsuzluklara ortak olmuş çemberlerinden biri. 

Daha önce yapılan gösteriler sırasında Surp Gayane Manastırı rahibi Goryun Arakelyan Ulusal Güvenlik Servisi'nin Eçmiadzin'in malvarlığını incelemesi çağrısında da bulunmuştu, bu çağrının değerlendirilip değerlendirilmeyeceği şu anda bilinmiyor. Öte yandan, protestolar sırasında Yerevan'da bir kaç kilisede düzenlenen ayinlerde bazı kesimlerin Karekin II'ye destek gösterisinde bulundukları ve söylenenlerin dedikodu olup kanıtlanamadığını dile getirdiklerini de unutmamak gerekiyor.  

Geçen hafta Katolikos’un Gntavank’a yaptığı ziyaret sırasında arabasını kuşatan aynı protestocu grup, Katolikos’un evlilik dışı bir kızı olduğu ve Ermenistan’daki narkotik ağının bir kolu olduğu iddialarında bulunmuştu. Etrafını saranlar ile arabadan çıkıp görüşen Katolikos iddialara cevap bile vermeyeceğini söylerken, protestocuları kiliseye saygılı olmaya davet etmişti.  




Kategoriler

Genel Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında