Koçaryan'la ilgili karar önümüzdeki saatlerde açıklanacak

Ermenistan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan 1 Mart 2008'de meydana gelen olaylar (Kanlı 1 Mart) nedeniyle açılan soruşturmada daha önce ifade vermeye çağrılmıştı. Koçaryan ifade vermek için dün yurtdışından Ermenistan’a gitti. Koçaryan için bugün mahkemede bir oturum düzenlendi. Tutuklanıp tutuklanmayacağına dair karar bu gece açıklanacak.

2008'de yapılan ve Serj Sarkisyan'ın kazandığı seçimlerden sonra protestocular seçimde usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle gösteriler düzenlemiş güvenlik güçlerinin müdahalesiyle 10 kişi hayatını kaybetmişti. Söz konusu seçimle Koçaryan görevi Sarkisyan'a devretmişti.

Koçaryan dün Özel Güvenlik Servisi'nde ifade verecekti. Koçaryan'ın yaptığı açıklamaya göre, kendisi oraya tanık sıfatıyla çağrılmıştı oysa ifade sırasında suçlu olarak çağrıldığını öğrendi ve bu yüzden ifade vermeyi reddetti.

Oysa yetkililer Koçaryan’ın ifade  verdiğini ve  daha sonra binadan ayrıldığını bildirdiler.

Koçaryan'a 1 Mart 2008 olayları nedeniyle anayasal düzeni yıkma suçlaması yöneltildiği öğrenildi. Koçaryan ise yaptığı açıklamada suçlamaların sahte olduğunu ve gerçeklikle ilgisi olmadığını söyledi. 

Koçaryan tutuklanma ihtimalini dile getirerek dün gece Yerkirmedia tv'ye verdiği röportajda “Kaçacak halim yok, gerekirse hapse gireceğim, ama mücadeleyi bırakmayacağım, bu yaşanılan siyasi bir  rövanştır” dedi.

Koçaryan ayrıca, aktif olarak savaş durumunun süregeldiği bir ülkede, kendisine ve ordunun üst düzey yöneticilerine yöneltilen bu suçlamaların ve akabinde yaşanabilecek gelişmelerin ülke için bir milli güvenlik sorunu hale gelebileceğini söyledi.

Bugün ise Yerevan kenti Şengavit Genel Hukuk I. Derece Mahkemesi, Ermenistan II. Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın gözaltına alınmasına ilişkin başvuruyu saatler boyunca görüştü.

Oturumda Robert Koçaryan da hazır bulundu . Anılan zaman zarfında avukatlardan hiç biri mahkeme salonundan çıkmadı.

Oturum akşam saatlerinde sona erdi. Koçaryan'ın tutuklanıp tutuklanmayacağına dair kararın bu gece (Cuma) ilerleyen saatlerde verileceği öğrenildi. 



Yazar Hakkında