Ermenistan'in ikinci Cumhurbaşkanı Koçaryan tutuklandı

"Kanlı 1 Mart" olarak da bilinen 1 Mart 2008 olayları nedeniyle "anayasal düzeni ihlal etmek"le suçlanan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan için tutuklama kararı verildi.

2008'de yapılan ve Serj Sarkisyan'ın kazandığı seçimlerden sonra protestocular seçimde usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle gösteriler düzenlemiş güvenlik güçlerinin müdahalesiyle 10 kişi hayatını kaybetmişti. Söz konusu seçimle Koçaryan görevi Sarkisyan'a devretmişti.

Bu vaka le ilgili başlatılan soruşturmada Koçaryan uzun süre önce ifadeye çağrılmıştı. Koçaryan dün Özel Güvenlik Servisi'nde ifade verdi ve binadan ayrıldı. 

Koçaryan'a 1 Mart 2008 olayları nedeniyle anayasal düzeni yıkma suçlaması yöneltildiği öğrenildi. Koçaryan ise yaptığı açıklamada suçlamaların sahte olduğunu ve gerçeklikle ilgisi olmadığını söyledi. 

Koçaryan ayrıca, aktif olarak savaş durumunun süregeldiği bir ülkede, kendisine ve ordunun üst düzey yöneticilerine yöneltilen bu suçlamaların ve akabinde yaşanabilecek gelişmelerin ülke için bir milli güvenlik sorunu hale gelebileceğini söyledi.

Bugün ise Yerevan kenti Şengavit Genel Hukuk I. Derece Mahkemesi, Ermenistan II. Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın gözaltına alınmasına ilişkin başvuruyu saatler boyunca görüştü.

Oturumda Robert Koçaryan ve avukatları da hazır bulundu.

Oturum akşam saatlerinde sona erdi. Karar ise yerel saatle 24.00 sularında açıklandı. Koçaryan'ın tutuklanmasına karar verildi. Koçaryan şu an güvenlik güçlerinin gözetiminde. Önümüzdeki dakikalarda polise teslim edilmesi bekleniyor.

Koçaryan'ın tutukluluk süresi iki ay. Bu süre boyunca yargılama bir yandan sürecek. Bu arada Ermenistan Genelkurmay eski başkanı Yuri Khacahdurov da aynı suçtan tutuklandı, 

Konuya dair yarın kapsamlı bir basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor.