Hilmi Özkök: ''Muhtıra verelim sözünü Aytaç Yalman söyledi''

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, muhtıra sözünün Aytaç Yalman'dan geldiğini söyledi. Özkök, Balyoz seminerlerine karşı uyarıda bulunduğunu belirtti ve 'Bazı siyasilere yönelik şeyler vardı' ifadesinde bulundu. 3 ay sonra mahkemeye gelen Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ bugün de duruşmaya katıldı. Başbuğ'un avukatı Hilmi Özkök'e soru yöneltti.

Ergenekon Davası'nda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, ''Muhtıra verelim sözünü Aytaç Yalman söyledi. Yalman muhtemel bir hareket tarzı olarak söyledi'' dedi.

65'i tutuklu, 273 sanığın yargılandığı Ergenekon davasının 214'üncü duruşması, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Özkök'ün tanık olarak dinlenilmesiyle devam ediyor. 

'Balyoz seminerlerine karşı çıktım'

Özkök ifadesinde şunları söyledi:

''2003 yılında kuvvet komutanlarıyla yaptığım toplantıda muhtıra sözünü o zamanın Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman söyledi. Balyoz seminerinde amacın dışına çıkıldı. Uyardım. Bazı siyasilere yönelik şeyler vardı.''

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 65'i tutuklu 273 sanıklı ''Ergenekon'' davasının 214'üncü duruşması başladı.

Ergenekon davasının tutuklu sanılarından eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ bugün de mahkemeye geldi. Başbuğ, 3 ay sonra ilk defa dün duruşmaya gelmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, emekli orgeneraller İlker Başbuğ ve Hurşit Tolon, Mustafa Balbay, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ve gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık katıldı.

CHP Milletvekili Mehmet Haberal, emekli tuğgeneraller Levent Ersöz ile Veli Küçük ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. 

Duruşmada, bu davada tutuksuz yargılanan ''Odatv'' davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük ile diğer tutuksuz sanıklar Nusret Senem, Fatma Sibel Gürcihan ve Güler Kömürcü Öztürk de hazır bulundu.

İlker Başbuğ 3 ay sonra duruşmaya katıldı

Davada kısa beyanda bulunduktan sonra celselere katılmayacağını bildiren Başbuğ, yaklaşık 3 aydan sonra ilk defa duruşmada bulundu. Başbuğ bir süre önce Twitter'daki adresinden yakınları aracılığıyla, 'Danıştay davasında hüküm verilenlerle ve Cumhuriyet Gazetesi'ni bombalayanlarla aynı potaya konularak itibarımız ve onurumuz zedeleniyor.' demişti.

'Suç varsa ben emir vermedim'

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Hilmi Özkök, Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer'in sorusu üzerine, 'Başbuğ'un Genelkurmay 2. Başkanı ve 1. Ordu Komutanı olmasını ben istedim.' dedi. Özkök, Genelkurmay Başkanlığı'ndaki internet siteleriyle ilgili soru üzerine de, 1998'da Genelkurmay 2. Başkanı iken internet sitelerinin açılmasının kendi yetkisinde olduğunu belirterek, 'İçeriğinde suç teşkil edecek bir şey varsa, ben böyle bir emir vermedim.' diye konuştu. Mahkeme, Özkök'ün ifadesine bugün devam edilmesi kararı verdi.

Özkök dün 'Darbe planları bana getirildi demişti'

Ergenekon'da ifade veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, AK Parti iktidara geldiğinde darbe planının gündeme geldiğini ancak resmi olmadığı için işleme koymadığını söyledi.

Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, AK Parti'nin 2002'de iktidara gelmesinden sonra muhtıra konusunun gündeme geldiğini söyledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tanıklardan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün hazır olduğunu belirtti. Salona alınan Özkök, kürsüye gelerek sandalyeye oturdu. Duruşma, sanık avukatlarının Özkök'e sorularını yöneltmesiyle devam ediyor.

Bu arada, duruşma başlamadan önce salona gelen İlker Başbuğ, izleyiciler tarafından alkışlandı. Başbuğ bir süre sonra izleyicilerin bulunduğu bölüme gelerek, buradakileri selamladı. Bu sırada da izleyicilerin Başbuğ'u alkışladıkları görüldü.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem