Dolar yeni tarihi zirvesini gördü

ABD'li Rahip Andrew Brunson'a ev hapsi verilmesi ve iki ülkenin karşılıklı yaptırım açıklaması ardından gerginleşen Türkiye-ABD ilişkilerinin baskısıyla dolar/TL sert yükselişini sürdürerek yeni tarihi zirve olan 5.18 seviyesini aştı.

Cuma günü saat 16:38'de 5.0767/5.0800, bu sabah ise 5.11 civarında olan dolar/TL  tarihi zirve olan 5.1850'ye kadar yükseldi.  TL'nin dolar karşısında günlük bazda değer kaybı yüzde 1.9'a ulaşırken, benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 26.7 oldu. 

Euro/TL de tarihi zirve olan 5.9967'ye kadar yükseldi. 

Reuters ajansına konuşan bir bankacı  "Döviz piyasasında bugün yerlilerin satış tarafından çekilmeleri ile hacimsiz piyasada hızlı bir yükseliş görüyoruz. 5.15 seviyesinde birikmiş görünen opsiyonların da 
yarattığı kaygılar ile stop-lossların çalıştığını, panik alımların geldiğini söyleyebiliriz" dedi.

Aynı bankacı sözlerine şöyle devam etti:"Hareketin devamında opsiyon piyasasından çıkan seviyeler 5.20 ve sonrasında 5.50. Ancak özellikle 5.50 için siyasi haber akışının şimdikinden daha kötü hale gelmesi gerekir. Bu aşamada TCMB'nin döviz satması çok zor (rezervler çok düşük), ek faiz artırımı ise mevcut siyasi konjonktürde daha da zor. TL'de anlamlı bir iyileşme için haber akışını izlemek zorunda kalacağız." 

Kategoriler

Genel Güncel